torsdag 1 september 2011

Vänstern anordnar utbildning i egoism


Vänsterns lösning på det mesta.


Det finns mycket man kan säga om kollektivtrafiken i Stockholm. Den behöver absolut byggas ut, den behöver bli mer förutsägbar och systemet med spärrvakter och spärrar som inte hindrar snålåkare utan bara skapar köer borde absolut ses över. Mot bakgrund av detta kan man också absolut diskutera den avgiftshöjning som träder i kraft idag. Hur man gör det är dock en annan femma.

Vänstern hanterar föga förvånande detta som man brukar hantera saker man inte är nöjd med: Man anser sig inte omfattas av de demokratiska spelregler som gäller för oss andra, utan gör som man vill och låter andra stå för notan. I detta scenario handlar det om att VSF och planka.nu arrangerar en "plankningsskola", där man helt enkelt lär folk hur man kan åka snålskjuts på oss andra som har vett nog att betala för oss.

Hur de tror att detta kommer leda till billigare biljetter och en utbyggd kollektivtrafik är en ekvation av klassisk vänsterkaraktär: Den går inte ihop. Däremot drabbar som vanligt deras parasiterande alla oss andra. Det paradoxala i detta är att vänstern brukar klaga på att egoismen i samhället ökar. Tacka fan för det när de själva arrangerar utbildningar i ämnet.

----
Bloggat:
Magnus Andersson, Svensson, Röda Malmö, Mina Betraktelser, TVR, Johan Ingerö

4 kommentarer:

 1. Det finns inget demokratiskt i att både blocken med politikerna höjer avgiftstrycket när stockholmarna är emot. Då får man engagera sig utanför partipolitiken, och ju fler som börjar planka när avgifterna ska höjas desto dummare idé är det.

  För att inte tala om att höjningen är ett direkt vallöfte från moderaten Wennerholm, hur passar det in i din idé om demokrati?

  SvaraRadera
 2. Det är demokratiskt så till vida att stockholmarna har alla möjligheter i världen att rösta på ett parti som inte höjer avgifterna - alternativt starta ett eget enfrågaparti med detta på agendan.

  Att "engagera sig utanför partipolitiken" innebär alltså att ställa sig utanför de regler som gäller för oss andra = Anarki? Har jag då rätt att betala in mindre i skatt om jag inte vill subventionera operans biljetterpriser eller lyncha personer som jag tycker får för lindriga straff? Vem har rätt att dra den gränsen?

  Ett alternativ är ju att man slutar åka kollektivt när priserna höjs och anordna demonstrationer för att markera mot beslutet. Det skulle vara det mest rakryggade och demokratiska att göra. Men det är klart, det innefattar ju inte att åka gratis snålskjuts på oss andra så det kanske inte är lika attraktivt..?

  SvaraRadera
 3. Det finns inget demokratiskt med ett system som nöjer sig med en kompromiss-demokrati.
  Vi som lever här har inte valt att leva i en liberal demokrati, inte heller har vi några alternativ att flytta till där samma situation råder.

  Så med andra ord tvingas vi till denna "demokrati", om det skulle varit en absolut direkt demokrati vi levt i hade det varit annorlunda. För då hade jag haft verklig inflytande i samhället. Här måste jag arbeta i år för att komma in i politiken och påverka och inte ha någon möjlighet att påverka sin tillvaro utan att lyckas bli minister av något slag..?
  Skapar man ett system där folk inte är involverade i det system som styr våra liv, då kan man ju rimligen inte störa sig på att man bedriver sin politiska kamp utanför samhällets spelregler... Precis lika självklart som valet att finna sig innanför samhällets spelregler..

  SvaraRadera
 4. Själva definitionen av en demokrati är att en majoritet förtrycker en minoritet, Samuel. Jag kan därför hålla med om att demokrati inte är det bästa sättet att styra ett land. Så långt är jag med dig.

  Det som däremot stör mig är det prisbelönta hycklande som du och dina vänner står för. Ni anser er ha rätt att ställa er utanför samhällets spelregler i syfte att uppnå ert egna politiska mål: Ett system som via skattesedlen tvingar alla andra att betala för er. Men varför ska då inte vi andra ha samma möjlighet att bojkotta ert samhällssystem? Menar du att det ska finnas en opt-out för skatteinbetalningar?

  Ditt sätt att betrakta världen är dessvärre precis så ologiskt och inkonsekvent som man kan förvänta sig av ärkeegoister av din kaliber. Det är den hårda kalla sanningen.

  Så, nej, demokrati är varken rättvist eller optimalt. Men jag kan å andra sidan bara komma på ännu sämre alternativ till det. Så till dess att vi har kommit på vad vi kan ersätta det med gäller det bara att försöka minska de negativa effekterna av demokrati. Och om du tror att snylta på andra kommer att leda till en bättre värld ber jag dig tänka om.

  SvaraRadera