onsdag 3 augusti 2011

Löjligt uppenbart, DN

I en av gårdagens signerade DN-ledare profileras de båda ordförandekandidaterna i Centerpartiet. (Ja, enligt skribenten finns det bara två kandidater - Anders W Jonsson jämförs blott vid en bollkalle...)

Annie Lööf (Annie har gift sig och därmed bytt efternamn) föräras merparten av ledaren. Flera olika lösryckta citat används för att utkristallisera hennes "ideologi", och exkursen avslutas dramatiskt med en återgivelse av hennes boktips:

"Ingen kan [...] bli förvånad över att Annie Lööf på sin blogg har ultraliberalerna Robert Nozick, Ayn Rand och Johan Norberg som boktips."


Det är en ganska intressant "guilty-by-association" teknik som skribenten begagnar sig av. Som en passus kan nämnas att Miljöpartiets fd språkrör, Maria Wetterstrand, är väldigt förtjust i just Johan Norberg, och ska enligt egen utsaga nyligen gillande ha börjat läsa Rand. Jag har dock inte sett någon DN-ledare om "nyliberala Wetterstrand", men man kanske väljer andra av hennes bokpreferenser för att beskriva henne...?

Anna-Karin Hatts stycke är däremot just precis blott ett stycke - ett citat från hennes blogg som täcker in färg, temperatur och form av hennes ideologi. Som klippt och skuren ur hennes egen kandidatbeskrivning. Dock ingen redogörelse av boktips som kan skänka läsaren en förutfattad föraning om vad hon är för filur...

Det är så fånigt uppenbart vad DN:s ledarskribent försöker göra, och precis lika löjligt. Jag vet inte vilka motiv som ligger bakom ledarskribentens text - personliga eller andra - men en sak är i alla fall klar: De gånger DN:s ledarsida önskat Centerpartiet väl är tämligen lätträknade. Att som Centerpartist bli endorsad av DN:s ledarsida är därmed sällan ett gott tecken.

Det finns dock ingen anledning att spekulera mer i varken det eller Annies bokpreferenser. Den som vill veta vad som verkligen ligger bakom "Värnamoliberalismen" gör istället bäst i att läsa Annies egna ord.

---
Läs också: Johan Hedin, Magnus Andersson

...och glöm inte att gilla Annie!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar