fredag 5 augusti 2011

Lita aldrig på Aftonblaskans ledare

Få har nog missat den stora nyheten de senaste dagarna: SJ-konduktören som kastade av en 11-årig flicka från tåget. Händelsen är naturligtvis upprörande - så får det bara inte gå till, det är nog alla överens om. Därför är det nästan lika upprörande hur vissa försökar plocka billiga politiska poäng på denna enskilda konduktörs grava misstag - somliga mer plumpa och skitiga än andra.

Skitigast är föga förvånande Aftonbladets ledare. Förutom att som vanligt ta i från tårna, skylla all världens oförrätter på Alliansen och insinnuera både det ena och det andra (att låta påskina att jobbskatteavdragen är själva orsaken till händelsen är kreativt till och med för att vara AB!), fabricerar man citat och far med ren osanning om ansvarig minister. Beträffande SJ-debaklet i julas rekapitulerar ledarskribenten Daniel Sweden följande:

"I julas gick inte tågen alls och den ansvariga ministern tyckte att de som satt fast i snöhelvetet gott kunde fira jul en annan dag."

I själva verket sade ministern följande till DN:

"Jag kan förstå irritationen och känslan. Det kanske till och med är så att man inte kan fira jul på julafton, utan att man får ställa sig in på att ha julfirande någon annan dag. Det är ju verkligen supertråkigt."

Det är en viss skillnad mellan de båda citaten, och vi pratar inte om nyanser utan helt olika uttalanden. Det finns mycket att säga om hur regeringen har skött järnvägen - både nuvarande och tidigare. Det finns mycket att säga om hur Elmsäter-Svärd och flera av hennes företrädare har hanterat det tågkaos som på beställning årligen återkommer kring jul. Men den debatten tjänar inte på fabricerade citat och allsköns hittepå. Det är den skitigaste formen av debatteknik, och borde vara bannlyst även för Aftonbladets ledare - skulle man kunna tycka i alla fall. I synnerhet när man samtidigt försöker profitera på en 11-årig flickas olycka. Men det är tyvärr inte första gången.

Låt detta bli en lärdom. Man kan aldrig lita på Aftonblaskans ledare.

----
Tipstack: Johan Folin

Läs också: Västerviks Tidningens ledare på temat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar