fredag 5 augusti 2011

I vänsterns Sverige är allt alltid någon annans fel

Råkade som av en händelse springa på en läsardebattartikel i Aftonbladet, "Dags att blinka för rödgrönt", och fick mig ett riktigt gott skratt. Kontentan i artikeln är att folk har börjat sluta blinka och köra mer vårdslöst i trafiken. Enligt skribenten är detta, inte det minsta långsökt, Alliansens fel. Några smakprov på logiken:

"Kan det vara så att den individualism som alliansregeringen förespråkar har lett till en farlig egoism i trafiken? Ja, det är faktiskt inte så långsökt som det kan verka."

"Men än mer spännande är att tänka sig att trafikmoralen skulle kunna påverka de politiska strömningarna. Om bilisterna börjar använda blinkers, smittar deras beteende av sig på andra, som ges en känsla av att inte vara ensamma i trafiken, vilket ökar trafiksäkerheten och sparar människoliv – och samhället kommer att börja präglas mer av motsatsen till egoism, nämligen solidaritet, alltså att bry sig om andra än bara sig själv. Något som alla tjänar på."

Förhoppningsvis är detta en ironisk artikel, om än något misslyckat vad gäller att nå ut med ironin. Men den tjänar ändå som en intressant indikator på logiken i vänsterns politik: Det är alltid någon annans fel. Det är alltid någon annans fel när man gör bort sig, det är alltid någon annan som ska fixa till det igen, och det är alltid orättvist när någon annan lyckas.

Men tvärtemot vad artikelförfattaren vill ge sken av finns det dock inte någon motsats mellan individualism och solidaritet - snarare tvärtom. Det finns dock en fundamental skillnad mellan socialism och personligt ansvar. Tänk på det nästa gång du blir omkörd av en fartgalen Juholt eller Lago: Det är ideologiskt sett inte deras fel. Det är Alliansens ;)

----
Tipstack: Thomas Böhlmark

2 kommentarer:

 1. Haha, avslutningen om Juholts fortkörningar var ganska fyndig Albin!

  Hoppas allt är bra med dig!

  MVH

  Olle

  SvaraRadera
 2. Tackar, tackar :) Hoppas på dito!

  SvaraRadera