torsdag 18 augusti 2011

Hur många vargar finns det i Bryssel?


Gullig eller snart i en sandlåda nära dig?


Regeringen tvingades igår dra tillbaka sina besult om ett vargtak på 210 individer i Sverige och en skyddsjakt även 2012. Orsaken är att EU-kommissionen anser att rovdjurspolitiken strider mot EU:s habitatdirektiv (vad det nu har med inre marknad att göra..?). Om vi bortser från att det är tveksamt om någon överträdelse ens ägt rum, är detta en helt befängd ordning.

EU har ingenting med den svenska rovdjurspolitiken att göra. Inte stockholmare heller, egentligen. Det måste rimligtvis vara människorna som lever inpå rovdjuren som ska förfoga över denna fråga - människorna som tvingas leva med rädsla för vargar som stryker kring knuten och som får sina tamdjur rivna. Ingen annan har någon rätt att tala om för dem att de får leva med det - i synnerhet inte om man själv bor i ett vargfritt Bryssel eller Södermalm.

Att sedan Svenska Jägareförbundet avfyrar sina missbelåtna skott åt regeringens håll är lika pinsamt det. Det vore en ganska smal sak för förbundet att klättra upp i sitt jakttorn och få korn på vem det är som i själva verket ligger bakom detta. Skjuter man vilt omkring sig är det väldigt svårt att skaffa sig långlivade vänner. Bara ett tips.

---
Bloggat:
Anders W Jonsson och Svensson
(som har sin egen socialistiska plan för att kollektivt straffa och skuldbelägga jägare; som anser att vissa människors egendomsskydd är mer värd än andras; som hostar ur sig att 2000 vargar vore ypperligt; som därtill använder sin egen sommarstuga som referenspunkt för en politik som ska gälla i hela Sverige. Det får mig att undra om Svensson själv inte skulle önska sig en vapenlicens och ett starkare egendomsskydd när någon av hans två tusen vargar börjar stryka kring sommarstugans knut? Bara en tanke...)

Update 20/8: Även partiledarkandidaten Annie Lööf bloggar utmärkt och ger tydligt besked: "EU ska skita i svensk rovdjurspolitik". Bra där!

---

Media:
Exp, DN---

Posted using BlogPress from my iPad


5 kommentarer:

 1. Att folk har hundar är fortfarande ett problem och en fara för barn en faktor 10-100 gånger större, men där är ju så klart dina ideologiska skygglappar ivägen. Det är svårt det där med den logiska konsekvensen.

  SvaraRadera
 2. Och hundar som utgör en fara för människors hälsa och egendom avlivas. Så var det med den jämförelsen mellan äpplen och päron. Min ideologi är ingen skygglapp för mig, men uppenbarligen ett rött skynke för dig. Men det, min vän, är inte mitt problem utan ditt. Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 3. Men med den inställningen så borde ju även Sverige skita i när Japan utrotar de sista valarna och EU fiskar ur de sista tonfiskarna. Eller?

  SvaraRadera
 4. Nej, Lake - det är en viss skillnad. Tonfisken och valarna befinner sig på internationellt vatten och är därmed en gemensam tillgång - Sverige kan således sägas ha ett legitimt anspråk i den frågan. EU fiskar mig veterligen inte under egen flagg, och EU:s fiskepolitik handlar i mångt och mycket om att länsa ockperade länders kuster på fisk - invändningarna mot EU:s fiskepolitik är i första hand en folkrätts- och äganderättsfråga.

  Men den största skillnaden är väl ändå att vargen som art mig veterligen inte är utrotningshotad? Jag förespråkar givetvis inte en utrotning av vargen, men måste jag välja mellan vargen och människors rätt till liv och egendom så väljer jag det sistnämnda sju dagar i veckan. Det hade jag även gjort om samma sak gällde för tonfisk och val - lyckligtvis har jag aldrig hört talas om någon tonfisk/val som attackerar tamdjur eller smyger kring sandlådor ;)

  Hur tycker du själv att denna fråga ska lösas - gärna utan inslag av folkparistiska ledarskribenters tankevurpor ;)

  SvaraRadera
 5. Jo, jag måste nog hävda att vargen är utrotningshotad. En så liten population är extremt sårbar framför allt ur inavelsperspektiv på lite sikt. Även genetisk sårbarhet för exempelvis sjukdomar.

  Om en variant av till exempel rävskabb skulle drabba vargarna och mer än 50% av de kvarvarande djuren skulle slås ut så är de i princip utrotade...

  Vad det gäller jämförelsen med andra djur så rör sig väl många vargar över landgränserna?

  SvaraRadera