tisdag 16 augusti 2011

Från filantrop till snåljåpWarren E. Buffett är en känd amerikansk miljardär och en av de rikaste i världen. Kul för honom! Warren E. Buffett var även såväl en frontfigur i som en finansiär av Obama:s presidentvalskampanj. Kul för Obama! Igår skrev Warren E. Buffett på New York Times debattsida: "Stop Coddeling the Super-Rich". Bland annat skriver han:

"Our leaders have asked for “shared sacrifice.” But when they did the asking, they spared me. I checked with my mega-rich friends to learn what pain they were expecting. They, too, were left untouched. While the poor and middle class fight for us in Afghanistan, and while most Americans struggle to make ends meet, we mega-rich continue to get our extraordinary tax breaks."
[...]
"I know well many of the mega-rich and, by and large, they are very decent people. They love America and appreciate the opportunity this country has given them. Many have joined the Giving Pledge, promising to give most of their wealth to philanthropy. Most wouldn’t mind being told to pay more in taxes as well, particularly when so many of their fellow citizens are truly suffering."


Jag vet inte vad ni tycker, men personligen tycker jag att - den förvisso ironiska (får man hoppas) - "stackars mig som är så rik, varför beskattar ni mig inte mer?"-mentaliteten är tämligen osexig. Jag menar, hur kommer det sig att en sådan förmögen man, som på egen hand dragit in miljarder, plötsligt känner sig oförmögen att på egen hand disponera sina medel utan att staten ger honom en hjälpande knuff? Mr Buffett tycker ju uppenbarligen att han betalar för lite i skatt - så varför hämtar han inte bara ett inbetalningskort och sätter in några miljoner dollar på USA:s konto; uttagsrätt, President Obama. Det skulle vara världens enklaste grej, utan att behöva ta omvägen via skattesedeln och utan att tvinga alla andra av hans "vänner" att följa hans exempel.

Men tyvärr är det så med Mr Buffett som med många andra som tar på sig bror-duktig-tröjan och säger sig "gott kunna betala lite mer i skatt", att det inte är den osjälviska och solidariska handling som de utger det för att vara. För vad man i själva verket säger är att "Jag anser mig kunna avvara en större del av min inkomst för att bistå andra - men jag tänker inte göra det om inte alla andra också gör det.". Och hur filantropiskt är det egentligen?

Kontentan är, att om Mr Buffett känner att han vill bistå sina landsmän genom att betala av en del av USA:s statsskuld ur egen ficka, står det honom givetvis fritt att göra det. Det är trots allt hans egna välförtjänta pengar; det skulle därtill vara en mycket storsint sak att göra, och skulle också säkerligen inspirera många av hans "vänner" att göra dito; också de av fri vilja. Men det är när han börjar vilja bestämma vad andra ska göra med sina pengar som han går för långt. Det är också då han, något tillspetsat, går från filantrop till snåljåp.
---
- Posted using BlogPress from my iPad6 kommentarer:

 1. Det måste dock i sammanhanget nämnas att Mr Buffett ändå är en mycket givmild man som i allra högsta grad delar med sig av sin förmögenhet. 

  Mr Buffett har också rätt i att olika skattesatser på olika typer av inkomster kan ge upphov till en uppsjö av märkliga och rent av orimliga situationer, precis som de exempel han tar upp. 

  Men lösningen på det är ju inte mer politiskt klåfingreri och mer diversifierade skattesatser, vilket ju faktiskt är det som är boven i dramat och paradoxalt nog också det som Mr Buffett själv föreslår (progressiv skatt)

  Det handlar snarare om att politiken måste låtea bli att värdera inkomstslagen olika och istället beskatta alla neutralt. Då undviks oönskade effekter och konstgjorda drivkrafter som snedvrider kapitalströmmarna på det sätt som Mr Buffett talar om. 

  Vad den skattesatsen sedan ska ligga på är däremot någonting som kräver en helt annan diskussion.

  SvaraRadera
 2. Ah, lustigt nog är det ganska precis det han har gjort - tillsammans med ett stort antal andra. Kolla in http://givingpledge.org/ samt http://en.wikipedia.org/wiki/The_Giving_Pledge .

  Poängen han för fram i inlägget är att den amerikanska staten har en ineffektiv skattelagstiftning där skattebördan är allt för snedvriden.

  Jag tycker du backtrackar en aning från ditt egna inlägg när man läser din kommentar, men det är bara känslan jag får.

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,

  Nja, backtrackar skulle jag inte säga - nyanserar möjligvis. Det har också med just de sakerna som du lyfter att göra: Det faktum att Buffett sysslar med välgörenhet på frivillig basis samt hans till viss del korrekta kritik av skattesystemet - båda dessa saker tar jag ju redan upp i min kommentar.

  Men min kritik mot hans krav på högre skatter på rika bara för att han känner att han vill betala mer i skatt kvarstår, likväl min kritik mot hans efterlysning av den typ av skattesystem som han själv kritiserar. I det avseendet är min kommentar inte ens en nyansering av inlägget, utan snarare en förstärkning.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker inte att han vill ha högre skatter bara för att han själv känner att han kan betala mer.

  Läser man bortom rubriken, som han säkert satte för att få uppmärksamhet, och attackerna mot amerikanska kongressen, för han ju faktiskt fram argumentet att det vore nationalekonomiskt sunt att höja skatterna för rika.

  Jag har själv alltid röstat moderat och är minst sagt för den individuella friheten och att statens inverkan på enskildas ekonomi bör vara så begränsad som möjligt. Samtidigt inser jag att skatter är ett nödvändigt ont om vi ska ha något samhälle överhuvudtaget. På samma sätt som den galna svenska skattelagstiftningen från förr (Pomperipossa osv.) hämmade tillväxten kan en allt för låg skattesats hämma densamma, vilket jag är säker på att vi ser i USA. Det finns tillfällen då man ska hålla på sina principer om låg beskattning och individens frihet, men detta är en sådan situation där man bör se pragmatiskt på frågan.

  Buffet som ekonom har ett ganska annorlunda synsätt på ekonomi jämfört med stereotypen. Han vägrar exempelvis att investera i guld då han anser att det inte kan 'skapa' värde på annat sätt än genom att värderingen av guld ökar. Sådana små saker gör faktiskt att jag har ett stort förtroende för honom i såna här frågor.

  SvaraRadera
 5. Som sagt, jag håller med om att USA behöver göra upp med sitt skattesystem - precis som Sverige. Men det jag har problem med är att Buffett i) tycker att han betalar för lite i skatt (men skänk mer pengar till välgörenhet eller till statskassan då, är mitt svar) och ii) förespråkar en progressiv skatt (vilket skulle leda till precis lika absurda effekter som nuvarande diversifierade skattesystem gör).

  Mr Buffett är uppenbarligen är klok man som vet hur man tjänar grova pengar. Det har han min fulla respekt för. Men även sådana kan komma med puckade förslag, och det är det jag kritiserar.

  SvaraRadera
 6. Men är det verkligen så puckat det han föreslår?

  "But for those making more than $1 million — there were 236,883 such households in 2009 — I would raise rates immediately on taxable income in excess of $1 million, including, of course, dividends and capital gains. And for those who make $10 million or more — there were 8,274 in 2009 — I would suggest an additional increase in rate."

  Som han påpekar är den genomsnittliga inbetalda skatten 21,5% "...but the rate paid had fallen to 21.5 percent.". Den stora snedvridning som har uppkommit i inkomst pga tjänst kontra kapital behöver ju nödvändigtvis åtgärdas för man inte ska lida än större nationalekonomiska skador.

  För att kontra lite på det du upplever som problem: i) Det är exakt det han gör, och uppmuntrar andra att göra. Man kommer dock bara si-och-så långt med uppmuntran. ii) Från vad jag har läst på The Economist och liknande, är kanske en progressiv skatt på kapitalinkomster det snabbaste och mest effektiva sett till implementeringstiden. Detta kommer ju dock aldrig någonsin hända pga det rådande (galna) politiska klimatet. Progressiva skatter överlag är sannolikt något vi aldrig kommer att kunna komma ifrån.

  SvaraRadera