tisdag 8 mars 2011

Kakofoni hos kommunal


På grund av anställningsavtalet tvingades busschaufförerna anpassa sitt språkbruk på rasterna. Risken för kakofoni var allt för stor.


I Jönköping ville det nya bussbolaget att de anställda skulle skriva under ett kontrakt som bland annat tvingar dem till att bara prata svenska - även på luncher och på raster - någonting som den lokala sektionsordföranden för fackförbundet Kommunal, Thor Tärnbring, välkomnade. Anledningen var att Tärnbring var rädd för en "kakofoni".

För den som undrar vad Tärnbring syftar på kanske Nationalencyklopedin kan bringa viss klarhet:

kakofoni´ (grek. kakophōni´a 'missljud', av grek. kako´s 'dålig' och phōnē´ 'ljud', 'ton', 'röst'), missljud, disharmoni. Det kan i poesi röra sig om t.ex. oavsedd eller avsiktlig anhopning av klanglösa konsonanter, eller i musiken om medvetet disharmoniska och osköna ackord. Motsatsen är eufoni (välljud, harmoni).


Det är klart, missljud i matsalen vill man ju inte ha. Men vart tycker då Tärnbring att gränsen går för kakofoni? Det finns säkert vissa som skulle definiera exempelvis min egen ljuvliga dialekt östgötskan som "disharmoni" eller "missljud". Hur skulle jag göra då för att kommunicera? Skicka lappar?

Viss vägledning rörande detta spörsmål kan dock sökas i Tärnbrings kommentar till Expressen:

"Vi har en sån pytteliten matsal. Om två personer från utlandet pratar högt på sitt språk så visar ju inte dom någon hänsyn. Det är bara så att de är mer högljudda än vad vi är."


Nej, tvi vale för högljudda utlänningar! Tack Thor Tärnbring och Kommunal för er ovärdeliga insats, svenska arbetare kan åter tack vare er känna trygghet i sin anställning.

Lyckligtvis verkar såväl företaget som fackförbundet på central nivå ha lite mera vett och sans i sina bedömningar. Företaget har nu dragit tillbaka avtalet och Kommunal ska "utreda vad som har hänt på lokal nivå"; den så förhatliga disharmonin verkar därmed redan ha nästlat sig in hos Kommunal. Vi väntar med spänning på vad utredningen kommer fram till.

----
I media:
GP, DN, SvD

2 kommentarer: