tisdag 22 februari 2011

Resolutionernas tid är förbiMuammar al-Gaddafis tal till nationen är bland det mest otäcka jag sett. Landets ledare uppmanar till inbördeskrig, till att medborgarna ska döda varandra. Gaddafi uppmanar till folkmord.

FN:s säkerhetsråd samlades idag för att behandla läget i Libyen. Om representanterna över huvud taget kommer att lyckas enas om något, kommer det med all sannolikhet blott vara en resolution som fördömer våldet mot civila och som manar till återhållsamhet (antagligen från båda sidor). I just fallet Libyen kanske de till och med går så långt att de hotar med sanktioner om inte de grundläggande mänskliga rättigheterna respekteras (för övrigt rättigheter som ju Libyen paradoxalt nog är med och övervakar för FN:s räkning). Men där går nog gränsen.

Det duger inte. Resolutionernas tid är förbi. Gaddafi har idag uppmanat till folkmord. Varken mer eller mindre. Vi ska med tanke på svårigheten att få ut opartiskt bekräftade uppgifter ur landet vara evigt tacksamma att Gaddafis planer offentliggjordes, och inte smiddes och spreds i det fördolda. Nu vet vi faktiskt hur han tänker hantera situationen - det borde räcka för att utan dröjsmål ingripa militärt och sätta stopp för blodbadet.

Ärligt talat skiter jag i om det är FN, NATO, USA eller för all del Sverige som står för trupperna. Det handlar om - potentiellt eller påbörjat - folkmord och vårt track record rörande sådant i just Afrika är ju inte direkt det bästa. Läget i Libyen är dessutom ett skolboksexempel på förutsättningar för humanitär intervention. Omvärlden har därmed inte bara rätt att ingripa militärt. Det är vår förbannade plikt att göra det.

----
Update 23/2 kl 08:35:
The New York Times (mfl) skriver att säkerhetsrådet igår enades om en resolution som - tada - fördömmer våldet. Några sanktioner diskuterades inte ens eftersom det är "kaotiskt i landet" och det därmed är svårt att "driva ett case mot Libyen". Någon som fortfarande tycker att FN fungerar?
----
I media:
DN, DN2, , DN3, DN4, DN5, DN 6, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, AB, AB2, AB3, AB4, Exp, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Exp6, Exp7, SSD, SSD2, SSD3, GP, GP2, GP3, GP3, GP4, GP5, GP6, SR, SR2, SvT, AJ
----
Andra som bloggat:
Gunnar Hökmark, Thomas Böhlmark, Johan Ingerö, Johan Westerholm, Johan Pettersson, Röda Malmö, Kent Persson, Motpol, HAX, Alltid rött alltid rätt, Adam Cwejman

4 kommentarer:

 1. Lovely, bright idea. Lets show up, and wave with our guns and canons in order to prevent the guns and canons from being used. :-P

  Kalla mig naiv. Mot bakgrund av hur många ministrar, statsanställda, m.m., som blivit bränsle i elden genom att de hoppat av offentligt och därutöver kritiserat regimen då de uppmanat fler att hoppa av, väcks förhoppningen att invånarna kommer att lyckas störta Kadhafi på egen hand. Även att det innebär att många kommer att skadas och dödas. Tänker på Transformers och repliken: There can be no victory,without sacrifices...

  Fel klipp, men bjuckar på den iaf.

  http://www.youtube.com/watch?v=SXVj8-na7gg

  Peace!
  Bredan

  SvaraRadera
 2. När det gäller olja skall det naturligtvis inte hållas på med resolutioner, utan då skall naturligtvis trupper sättas in. Men som tur är har ju nu tydligen Iran skickat trupper, och du anser ju inte att det har någon betydelse vilket land trupperna kommer från så....

  SvaraRadera
 3. Bredan: Du känner mig, jag är absolut inte någon vapenivrare - tvärt om. Det utan tvekan bästa för alla parter, både på kort och lång sikt, vore naturligtvis om landets medborgare skulle klara av att störta Gaddafi på egen hand - helst med det förhållandevis fredliga händelseförloppet i Egypten som förebild.

  Skillnaden är att detta inte är Egypten.

  Skillnaden är att det redan har gått åt helvete.

  Jag tycker att det är så förbannat ynkligt av oss att sitta i våra dyra kostymer och prata om hur hemskt det är och med stora ord fördömma Gaddafi, samtidigt som han mördar sina egna medborgare på löpande band, med uppsåtet öppet deklarerat i TV.

  Mannen är sjuk i huvudet. Han skiter fullständigt i våra resolutioner. Hur många fler oskyldiga ska dö innan vi inser det? Ska vi verkligen svika Afrika - igen?

  Hemlige: Vad pinsamt för dig.

  Jag nämner folkmord - du kontrar med olja.

  Jag nämner FN, NATO, USA - du kontrar med Iran.

  Här har du en artikel att läsa och fundera över. Återkom gärna med synpunkter på den.

  SvaraRadera
 4. Jag känner dig och jag uppskattar varje rad jag läser som du skrivit (det blev nästan som en kärleksförklaring) min avsikt var endast att småjävlas lite, när jag anförde det som skrivit ovan. Kramar från Bredis!

  SvaraRadera