torsdag 17 februari 2011

Det finns ingenting så permanent som en temporär skatt


Värnskatten infördes 1995 av den dåvarande Socialdemokratiska regeringen. Skatten skulle bara finnas i tre år, sades det, och syftet var att sanera statsbudgeten. Drygt 15 år senare är skatten fortfarande inte avskaffad - det är bara argumenten som är utbytta.

Idag skriver ett antal moderata kommunalråd på SvD Brännpunkt om att värnskatten måste avskaffas. De lyfter både fram den historiska kontexten och det faktum att skatten är direkt kontraproduktiv. Båda dessa argument är givetvis mycket relevanta.

Men i ett gästbloggsinlägg hos Tokmoderaten lyfter Johan Hedin dessutom fram det i sammanhanget kanske mest relevanta argumentet, nämligen: Det är rätt.

Och det är det också, rätt alltså. Värnskatten är en okynnesskatt; ett socialistiskt otyg som institutionaliserar Jante. Därför ska den väck. Att det dessutom faktiskt skulle gynna statskassan är bara en trevlig bonus.

Milton Friedman sade en gång: "There is nothing so permanent as a temporary government program.". Jag tror dock inte att han skulle lacka ur så mycket om vi visade att han hade fel. Så låt oss göra det.

----
Andra som bloggat:
Ekonomisten, Almega, Kalderén, Stureplanscentern, Skattebetalarna

1 kommentar:

  1. Glöm inte momsen, den var också temporär om jag minns rätt.

    /Sebastian L

    SvaraRadera