onsdag 26 januari 2011

Se och lär, svenska journalister

Jimmie%20%C3%85kesson%20grillas%20av%20BBC

Inbäddningen av videoklippet verkar fungera sådär. Du når det tillsvidare via följande länk.

Här om dagen gästades BBC:s Hard Talk av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Man kan inte annat än imponeras av Sarah Montague; påläst och vass, men utan att vara så hetsig som hennes svenska kollegor på exempelvis SvT och TV4 tenderar att vara. Svenska journalister har mycket att lära av henne, och det gäller för samtliga partiledarutfrågningar, men i synnerhet beträffande Åkesson.

Jag betvivlar att Åkesson känner sig nöjd med denna intervju. Till Åkessons "försvar" kan man visserligen konstatera att det aldrig är lätt att intervjuas på ett annat språk än modersmålet, och jag tycker ändå att Åkesson klarade ut denna bit förvånansvärt bra; långt mycket bättre än vad många av hans partiledarkollegor skulle göra. Men det var inte språket som var Åkessons stora problem, det var Montagues yrkesskicklighet. Inte en enda gång gav Montague honom möjlighet att brilljera i hans patenterade paradgren: Offerrollen.

Åkesson hade stundtals riktigt svårt att förklara flera delar av Sverigedemokraternas program: Åkesson slår bland annat fast att han inte är i position att bestämma hur människor ska klä sig (vilket i sig är intressant eftersom SD vill ha ett allmänt burkaförbud), men gör sedan undantag från den regeln och konstaterar att exempelvis religiösa symboler inte ska få bäras av offentliganställda eftersom man ska vara "neutral" i sitt arbete. Men även denna regel tvingas Åkesson backa från när han pressas i frågan om man därmed inte ska få bära kors. Det ska man få göra, bedyrar Åkesson; det är "annorlunda" med exempelvis slöjor. Ok, men då kvarstår alltså endast muslimska symboler...? Så mycket för neutraliteten i frågan.

Att Åkesson dessutom med hänvisning till biståndsavsnittet i SD:s skuggbudget kan hävda att Sverigedemokraterna är det parti i Sverige som vill hjälpa flest flyktingar, när man i samma budget slår fast att SD sparar 9,5 miljarder kronor på biståndsanslaget, är för mig en gåta.

Om svenska journalister höll den klass som Montague uppvisar i inslaget ovan tror jag att Åkesson skulle få mycket svårt att locka till sig de sympatiröster som hans parti är så fruktansvärt beroende av. Plus att den politiska debatten i övrigt skulle bli mycket mer intressant. Se och lär, svenska journalister!

----
Relaterat i media:
SvD, SvD2, SvD3, SvD4, DN, DN2, DN3, Exp, Exp2, AB,
----
Andra som bloggat:
Tokmoderaten, Kent Persson, Johan Hedin, Johan Linander, Abir al-Sahlani

3 kommentarer:

  1. Ja det var en mycket bra intervju, som jag hoppas får stor spridning. Tack för att du tipsar!

    SvaraRadera
  2. Jag är väldigt nöjd med intervjun :)
    Den visar klart och tydligt att mediakåren här hemma inte gör sitt jobb. Här var det verkligen ingen martyr utan en renhårig rasist och islamofob som visade sitt rätta ansikte.

    SvaraRadera