måndag 31 januari 2011

Moralpanikens paradoxerJag skrev här om dagen ett längre inlägg om den juridiska bakgrunden till den fällande domen i mangamålet. Per Hagwall har idag ett bra historiskt och rättspolitiskt inlägg i ämnet på Brännpunkt. Bland annat konstaterar han den smått paradoxala moralpanik som ligger till grund för fantasilagstiftningen:

Morallagar är alltid problematiska, det visas av den praktfulla ironin i att påtryckningar från Väst ledde till att Japan införde antisnusklagar som förbjöd könshår på bild. Detta ledde till serieteckningar utan könshår som nu förbjuds av antisnusklagar i Väst.


Hagwall landar, precis som Mårten Schultz, i slutsatsen att hovrätten bort ha gjort en laglighetsprövning av straffbestämmelsen, eftersom det är ytterst tveksamt om den lirar med yttrandefrihetsgrundlagen och EKMR. Det är, som sagt, en högst relevant poäng. För precis som Hagwall så förtjänstfullt illustrerar medför nämligen lagstiftningen i sin nuvarande form och tillämpning en rad orimliga konsekvenser.

Man får således hoppas att HD meddelar PT så att frågan får den juridiska prövning som den förtjänar; även om jag givet frågans politiska känslighet och motivens tydlighet måste medge att jag inte hyser speciellt stora förväntningar på att en sådan prövning skulle underkänna lagstiftningen. Men med tanke på justitieministerns inställning är det ändå det vi har att hoppas på.

----
Många som skrivit i frågan; ett axplock:
Anders S Lindbäck, HAX, Motpol, Torbjörn Jerlerup, Magnihasa, Anna Troberg i Aftonbladet samt Expressens ledare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar