onsdag 29 december 2010

Svampinfektion på Aftonbladets ledarsida

Aftonbladets ledarredaktion måste ha börjat köra "best of 2010" redan nu. Dagens ledare är nämligen en repris i ordets rätta bemärkelse av det mantra som tidningen repeterade med jämna mellanrum ända fram till valet. Alla komponenterna finns där: "Centerpartiet har sålt sin själ; blivit nyliberaler; hets mot facket; sviker i kärnkraften; det finns ingen plats för Centerpartiet i Svensk politik längre, etc...". Gäsp!

Det enda nya i artikeln är en halvlyckad svampmetafor. Men utan mer spännande ingredienser än så blir stuvningen ganska tråkig. Och inte speciellt matnyttig. I synnerhet inte när de otjänliga ingredienserna till råga på allt är återanvända blott tre månader efter ett val som bevisade Aftonbladets mykologiska teser fel. Det går liksom inte att sälja flugsvamp och påstå att det är kantareller. Folk köper det inte.

Jag säger dock inte på något sätt att allt är frid och fröjd i Centerpartiet. Långt därifrån. Vi har mycket att jobba med om vi ska förtjäna väljarnas förtroende i framtiden. Det har andra också på ett förtjänstfullt sätt skrivit om tidigare.

Men grejen är att vårt arbete med detta pågår för fullt. Det är också bara tre månader sedan väljarna gav Alliansen förnyat förtroende. Därför är det självklart att det inte har presenterats så mycket ny politik från de olika partierna ännu. Därmed är det inte heller så konstigt att de partier som gick framåt i valet kommer att fortsätta rida på den vågen, och vice versa för de partier som backade. Så man kan med fog fråga sig vad Aftonbladets ledare egentligen tillför debatten?

Möjligtvis kan det vara en rökridå för att skymma undan problemen som moderpartiet lider av. Dessa har ju nämligen likt en atomsvamp eskalerat de senaste dagarna, när olika falanger som ett led i den interna maktstriden förklarat kring mot allt från näringslivet till HBT-rörelsen. Och den tendensen, kära ledarskribenter, tror jag är ett långt mycket svårare problem för ert parti än vad diverse svampmetaforer någonsin kommer att vara för mitt, oavsett om de må plockas från Stureplan eller Norrlands skogar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar