torsdag 9 december 2010

Skänk en slant FFS

Nej, förkortningen ska inte utläsas på engelska. Förkortningen ska utläsas "för Fredriks sak". Skänk en slant för Fredriks sak.

Fredriken i fråga är Fredrik Segerfeldt, och saken är hans bokprojekt som syftar till att nyansera bilden av FN. Saxat ur projektbeskrivningen:

"FN har aldrig lyckats med sitt huvudsyfte, att undvika krig, och ger legitimitet till mördare och förtryckare. Det var feltänkt från början. Idén om en internationell rättsordning med en lagstiftare som till hälften består av despoter är som att hälften av medlemmarna i Sveriges riksdag skulle vara utsedda av landets Hells Angelsklubbar.

Man kan inte ha en världsorganisation där Kina har veto över säkerhetsfrågor, där Saudiarabien arbetar med kvinnors rättigheter, där Kuba får håna Sverige för brott mot mänskliga rättigheter och där det är okej att avrätta bögar för att de är bögar.

FN:s genompolitiserade människorättsråd handlar mer om att skydda islam och kritisera Israel än om att främja mänskliga rättigheter. Israel får mer kritik än exempelvis Sudan.

Möjligen är FN ett nödvändigt ont. Men då ska vi också betrakta organisationen som det, och inte som något som ska stå i centrum för svensk utrikespolitik.


Projektet är minst sagt angeläget. Det var inte så länge sedan jag själv gick i skolan; undervisingen om FN som en stor och stabil fästning att ta sin tillflykt till vid orostider ekar fortfarande bekant i mitt minne, trots att det snarare rör sig om ett infiltrerat luftslott, utan vare sig skyddsrum eller krut till sina kanoner. Magasinet Neo har i sitt senaste nummer en bra artikel på det temat, liksom denna ledare i expressen.

Segerfeldts projekt möjliggörs av privata donationer. Insamligen via samlain.se startade för bara en dryg vecka sedan, och redan nu återstår bara några futtiga tusenlappar innan målet för projektets påbörjan är nått. Egentligen är det inte så konstigt att insamligen har gått så smidigt med tanke på att Segerfeldt har fått draghjälp av en rad prominenta personer, som exempelvis Johan Ingerö, Dick Erixon, Per Gudmundsson, Mary X Jensen, Eva Cooper, Johan Hedin, Johan Norberg mfl. Även Makthavare har uppmärksammat projektet.

Jag har själv skänkt några hundralappar till Fredriks projekt. Jag ser det som ett symboliskt ställningstagande, både för en mer nyanserad samhällsdebatt kring FN, men också som ett bevis på att fria människor som sluter sig kring en idé faktiskt kan åstadkomma saker på egen hand, utan omvägen via statliga institutioner; och det är gott. Så, se det som en god gärning i dubbel bemärkelse och skänk en slant du med, FFS. Snart är det för sent ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar