tisdag 9 november 2010

Senaste politikermodet: Strömlinjeformat


Dagens Nyheter rapporterar idag om det prestigefyllda projektet Norra Djurgårdsstaden. Tydligen ska människorna som bor där strömlinjeformas till miljö- och hälsoperfektionism vad gäller deras leverne.

Missförstå mig rätt, jag gillar projektet. Det är utmärkt att man har ett effektiviseringstänk när det gäller nybyggnation, och det gäller allt från energianvändning och andra miljöaspekter till kollektivtrafik och tillgång till cykelvägar och grönområden. Att projektet också kan få internationell hjälp med tekniska lösningar och finansiering, plus den PR det innebär att vara en av 16 stadsdelar i världen som ingår i "Climate positive development program", är ju inte heller så illa. Dessutom måste jag erkänna att förslaget att ersätta de gamla stålgasklockorna med ett bostadshus på höjden är riktigt coolt.

Men jag blir uppriktigt riktigt orolig när jag läser dagens DN, eftersom man i projektet inte verkar nöja sig med att pilla i stadsplaneringen utan även vill lägga sig hur människorna som bor där ska leva sina liv. Där går faktiskt gränsen.

Det är utmärkt att man vid nybyggnation ser till att förutsättningarna finns för att källsortera, cykla, åka kollektivt, motionera et cetera finns - men huruvida man faktiskt väljer att göra det måste vara upp till var och en. Det är en synnerligen arrogant attityd som uppenbarar sig när politikerna uppenbarligen medelst "Boskola, områdesambasadörer, nätverk och olika aktiviteter" söker strömlinjeforma de boende efter sin egen vision av perfektion. Ja, det är rent av en otäck ambition, om man drar det till sin spets, eftersom det helt och fullt suddar ut den redan allt för tänjda gränsen för vad politiker får och bör lägga sig i.
----
Noterar att Johan Hedin var något snabbare att kommentera denna nyhet; lika väntat som glädjande är han inne på samma spår som undertecknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar