söndag 14 november 2010

Sahlins bokslut

Jag sitter nu och lyssnar på Socialdemokraternas presskonferens. Mona Sahlin meddelade precis att hon avgår som partiordförande i samband med partiets extrakongress.

Det var väl ett ganska väntat besked med tanke på Socialdemokraternas historiska valnederlag i kombination med den senaste tidens kalabalik inför öppna ridåer. Däremot så bäddar Sahlins val av tidpunkt för detta besked för ett intressant scenario där vi med all sannolikhet även fortsattvis kommer att få se en lång rad utspel från centralt placerade Socialdemokrater i syfte att stärka sin egen position, samtidigt som namnspekulationerna utifrån nu kommer att explodera.

Enligt Sahlin själv så hade hon redan bestämt sig för att avgå när hon krävde hela partistyrelsen och VU:s avgång. Med den informationen i hand kan man inte undgå att fråga sig hur Sahlin egentligen tänkte med utspelet? Det var ju startskottet för den totala och offentliga implodering av den annars så sammansvetsade Socialdemokratiska rörelsen. Om det fanns några personliga motiv bakom Sahlins krav kommer vi sannolikt aldrig få veta.

Mona Sahlin kommer nu att lämna svensk rikspolitik - i samband med att hon avgår som partiordförande kommer hon nämligen även att ställa sin riksdagsplats till förfogande. Det är faktiskt att man tycker lite synd om Sahlin vid denna hennes karriärs bokslut. Hon har i merparten av hennes liv varit en engagerad och skicklig politiker - det kan man inte säga någonting om. I en annan tid skulle hon säkerligen ha kunnat gått till historien som en av de stora Socialdemokratiska ledarna. Men istället kommer sannolikt hennes namn framgent att förknippas med en chokladbit och den definitiva slutpunkten för den gamla, regerande Socialdemokratin. Och det är faktiskt inte helt rättvist.

3 kommentarer:

 1. Det är väl inte så egendomligt att hon ville vänta med att tillkännage sin egen avgång till efter det hon drivit igenom att hela partiledningen ska ställa platserna till förfogande! (1) Om anledningen till avgången är att hon kommit fram till att partiet behöver en rejäl förnyelse vore det ju att offra sig själv till ingen nytta om inte en del av omgivningen också byttes ut. (2) Om anledningen är att hon hör så många knivar vässas att hon betvivlar att hon överlever kongressen vill hon naturligtvis att hennes fraktion i partiet ska kunna passa på att lägga beslag på fler platser i VUt i den allmänna kalabaliken.

  SvaraRadera
 2. En chokladbit?
  Sammanlagt rörde det sig om privata utgifter till ett värde av 53 174 kronor.
  Dessutom hade vi de 98 obetalda parkeringsböterna och många, många andra exempel på klart olämpligt beteende av en partiledarkandidat.
  Engagerad politiker, må så vara, men vad har hon bidragit med? Hon kommer ju att gå till historien som den S-ledare som bjöd in V i en framtida regering, något som ju samtliga tidigare partiledare aldrig kunnat tänka sig.

  SvaraRadera
 3. Hej Magnus! Jo jag är medveten om att det var mer än en chokladbit och att det även finns andra laster i bagaget. Men Sahlin har även varit en tung spelare i svensk inrikespolitik de senaste 20 åren, det får man inte glömma bort. Det är allt jag säger.

  Ska man dessutom vara helt ärlig så ville ju faktiskt inte Sahlin ha med V i samarbetet - det var hennes parti som tvingade henne till det. Det kan man således inte gärna lasta henne för.

  SvaraRadera