måndag 29 november 2010

Händel(c)rikt i debatten

Det har varit ganska tyst i debatten från Centerpartiets sida sedan valet - i alla fall så vitt jag har hängt med. De senaste dagarna har det dock blivit ändring på det.

För en tid sedan sedan beslutade IF Metall att rösta igenom ett förslag till ungdomsavtal. Förslaget påminner minst sagt om modellen med avstampsjobb som Centerpartiet drivit. Därför budade Annie Johansson en uggla, symbolen för vishet och klokskap, till IF Metall. Gott så, IF Metall är mångt och mycket en förebild inom fackrörelsen och har många gånger tidigare gått före och visat vägen; det förtjänar de mycket riktigt beröm för.

Igår skrev den tillträdande partisekreterare, Michael Arthursson, om framtidens uppdrag för Centerpartiet: Att slå vakt om Liberalismen. Uppdraget är stort och förpliktigar också därefter. Mycket måste till för att vi på allvar ska förtjäna det förtroende vi därmed ber om att förvalta. Men med det sagt, känns det otroligt inspirerande att Arthursson så tydligt anger kursen för partiet. Det ger kraft att driva på i given riktning.

Idag utmanar den liberala tankesmedjan FORES LO:s protektionistiska arbetsmarknadspolitik. Liksom Lars Ohly och Vänsterpartiet vill LO nämligen i praktiken stänga den svenska arbetsmarknaden för utländsk arbetskraft: Svenska jobb ska vara reserverade för svenskar. Dumheterna i sådan politik beskrivs bra i FORES artikel, och har även varit föremål för tidigare inlägg i denna blogg. (Update 30/11: Missa inte heller Expressens ledare idag på samma tema!)

Idag skriver även riksdagsledamöterna Fredrick Federley och Roger Tiefensee på Brännpunkt om EU:s jordbrukspolitik. Även om EU:s jordbrukspolitik i sig är ett stort skämt, som framförallt går ut på att hålla en dysfunktionell europeisk marknad under armarna och att hålla utomeuropeiska producenter utanför marknaden (till allas förfång), så håller jag med artikelförfattarna i att Sverige måste vara smarta i förhandlingarna för att på sikt kunna nå någon framgång i att liberalisera jordbrukspolitiken.

Avslutningsvis vill jag även tipsa om Johan Hedins inlägg på samma tema som denna bloggpost, där det även redogörs för en intressant C-intern diskussion i Nacka, där självaste Naturskyddsföreningen har känt sig manade att lägga sig i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar