onsdag 24 november 2010

Budgetdebatt i fullmäktige, GruppledardebattDet har blivit dags för budgetdebatt i stadshuset i dagarna tu. Dagen inleddes med en gruppledardebatt som var förvånansvärt underhållande. Finansborgarrådet Sten Nordin (M) imponerade rejält på mig med sina kvicka underfundigheter som till och med fick hans motdebattanter att skratta högt.

Jag må vara partisk, men det i särklass bästa anförandet stod ändå Per Ankersjö för. Frihet i alla dess vackra former löpte som en ledstjärna genom hela inledningsanförandet, och Ankersjö passade även på att ifrågasätta om oppositionens förslag att höja skatten med 6o öre verkligen på sikt skulle räcka för att finansiera den politik som de företräder.

Ankersjös liknelser mellan oppositionens budgetar och olika TV-program togs även väl emot av åhörarna i salen och på pressläktaren:

"Vänsterpartiets budget påminner mig om Antikrundan. Vänsterpartiets idéer är nämligen som hämtade ur TV-programmet: Någonting som gått i arv generation efter generation och som ingen riktigt kan förklara hur de kom i ens ägo. Och liksom antikviteterna har Vänsterpartiets förslag en förmåga att behäftas med astronomiska summor. Det är rättvisemiljarder, jämlikhetsmiljarder, framtidsmiljarder, återköpta centrumanläggningar och energibolag. Stockholmarna undrar, precis som deltagarna i Antikrundan, bara en sak: Vad kostar det egentligen?

Miljöpartiet påminner om Idol. Många yngre fans, men i det rödgröna samarbetet hänger de löst. Och ju mer de sjunger ut om sin politik, desto större risk att bli bortröstad.

Socialdemokraterna. Om jag vore elak så vore det lätt så här efter valet att säga Biggest Loser. Men jag är ju inte så elak, så det får istället bli TV-programmet Byggfällan, med tanke på att Socialdemokraterna allt mer anammar Miljöpartiets bostadspolitik."


(I sammanhanget bör kanske också nämnas Per Bolunds (Mp) kvicka replik på samma tema, när han jämförde alliansens budget med SvT:s "ung och bortskämd" - även om jag av uppenbara skäl vill bedyra att Bolund helt är ute och cyklar...)


Avslutningsvis så introducerade även Per Ankersjö i egenskap av stadsmiljöborgarråd det nya begreppet "miljöpolitik 2.0":

"Tillsammans formar vi i majoriteten en framtidsinriktad miljöpolitik som bygger på ett positivt synsätt, inte på förbud och försämrad livskvalitet. Istället för att förändra VAD vi gör ska vi förändra HUR vi gör det."


Ovanifrånperspektivet i miljödebatten har därmed fått sig en utmanare, och jag ser med anledning av detta också fram emot miljödebatten senare ikväll, då Ankersjö får spänna sina muskler mot oppositionen.

----
I media:
SR, DN, SvD
----
För den som vill
följa debatten streamas den live på Stockholms stads hemsida (länk för idag respektive imorgon).

2 kommentarer:

  1. Haha, ni verkar ha förvånansvärt kul i debatterna. Fortsätt med det! :-)

    SvaraRadera
  2. Jajjebox - det hade vi och det kommer vi att fortsätta med ;)

    SvaraRadera