tisdag 2 november 2010

Afghanistanuppgörelsen: Lars Ohly har rätt!


Lars Ohly gästade i morse SvT:s morgonsoffa för att tala om Afghanistanuppgörelsen (c:a 10 minuter in i klippet ovan). Där kommenterade han Peter Erikssons uttalande att den blocköverskridande Afghanistanuppgörelsen är "ungefär densamma som de rödgrönas", att "skillnaden är väldigt liten", på följande sätt:


"Man försöker låtsas som om det här är i närheten av den rödgröna överenskommelsen som vi gick till val på. Det är det inte!"Här har ni förklaringen till min rubrik: I detta har Lars Ohly helt rätt. Vänsteroppositionen gick nämligen till val på att truppnärvaron skulle börja minska redan i början av nästa år och att trupperna skulle vara fullt tillbakadragna år 2013. Man hävdade därtill oriktigt att strategin var hämtad från den så kallade Kabulkonferensen - någonting som Mona Sahlin också kritiserades för.

I den nuvarande uppgörelsen talar man istället om en övergång från stridande till stödjande trupp, vilket man har för ambition ska vara klart år 2014. Det handlar således om en nedtrappning i takt med att afghanerna själva är kapabla att ta över ansvaret, och ingalunda om en fullskalig reträtt med absolut tidsfrist. Det vill säga - den här gången - helt i linje med Kabulkonferensens slutsatser.


Att S och Mp överger den rödgröna uppgörelsen är dock ingenting jag genom detta inlägg har för avsikt att håna Mona Sahlin och Peter Eriksson för. Tvärtom. Det hedrar dem att de lämnade den omöjlige Ohly bakom sig och gick med på att förhandla med regeringen. Våra svenska män och kvinnor som varje dag utför hjältedåd i Afghanistan förtjänar det. Liksom i allra högsta grad afghanerna.


----

Staffan Danielsson bloggar på temat. Läs också The Economists ledare för en lite mer udda, men för all del intressant, infallsvinkel i ämnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar