fredag 1 oktober 2010

Välj GMO fritt

Jag störde mig med en gång på City Gross reklamkampanj mot GMO (genetiskt modifierade organismer). Reklamen känns rakt igenom infantil, för vad City Gross bygger sitt motstånd mot GMO på är tämligen oklart. På deras egna kampanjsida motiveras ställningstagandet på följande sätt:


"Visste du att över en fjärdedel av alla svenska grisar får foder som innehåller GMO (genmodifierad organism). Ingen vet vad det får för konsekvenser i framtiden. Därför säger vi nej till GMO-foder."


Alltså, City Gross vet inte om GMO över huvud taget får några som helst konsekvenser i framtiden, därför säger de nej. Säger de då även nej till kokade tomater, chips och transfetter? Dessa kan ju vara riktigt hälsovådliga enligt olika rapporter. Och på det principiella planet, säger de även nej till mobiltelefoner, etanol och bergvärme? För ärligt talat, vet vi vad detta får för konsekvenser i framtiden?


Jag tycker faktiskt att det är problem att City Gross drar sin opinionsbildarlans mot ett så pass viktigt vetenskapsområde när de bara bygger sina slutsatser på fördomar om GMO, och inte vetenskap. Därtill är det problematiskt att de gör det under den falska förevändningen att det skulle handla om att ge kunden ökad valfrihet:


"Vi påstår inte att GMO är farligt för människor och djur men vi vill att våra kunder ska få chansen att göra ett medvetet val. Därför garanterar vi att allt vårt färska, svenska fläskkött kommer från grisar som fått växa upp utan GMO-foder."Med andra ord: "Vi vill att våra kunder ska göra rätt val, därför tar vi bort valmöjligheten." Snacka om att dumförklara sina kunder. Om inte City Gross reklamkampanj hade dragits med en särskrivning hade jag dock ställt upp på den vilken dag som helst. Jag uppmanar nämligen alla att: Välj GMO fritt.

4 kommentarer:

 1. Tyvärr kan vi inte längre välja GMO-fritt! Vi är med i EU. Inom EU behöver man inte märka ut på en vara om det genmodifierade innehållet ligger under ett visst antal procent. Man får inte heller enligt lag märka ut på en produkt att den är GMO-fri!

  SvaraRadera
 2. Hej anonym. Visst kan du det - ekologiska livsmedel får inte vara GM-produkter. Därtill finns det inga GM-grödor som odlats inom EU som säljs som livsmedel, så även där är du safe.

  Sedan tycker jag av princip att det är löjligt att man inte får märka ut om en produkt är GMO-fri eller ej - men vi får väl se om domen från juni i år står kvar eller ej.

  SvaraRadera
 3. Allting vi äter är genmodifierat! Det mesta har naturen själv stått för, helt okontrollerat, men vi vill förbjuda den kontrollerade genmodifieringen. Korkat? Ja! Men så länge vissa människor med mindre hjärna än de flesta får bestämma, ja då blir det helt idiotiskt. Så, CityGross kommer slippa mig som kund, av princip handlar jag inte av helidioter. Det är kanske diskriminerande, men jag står för det.

  // Barnkejsaren

  SvaraRadera
 4. nej allting vi äter är INTE genmodifierat. En gris som äter genmodifierad majs blir inte genmodifierad. Generna i det du äter smittar dig inte.

  SvaraRadera