fredag 29 oktober 2010

Ett drev med skygglappar som jagar päron i en äpplegård

Det pågår just nu ett fullskaligt mediadrev mot Sofia Arkelsten. Det är bra att offentliga personer granskas av media, men det är en viss skillnad mot den kollektiva hybris som mediasverige återigen förefaller ha drabbats av. Nu har till och med de obligatoriska skygglapparna blivit så stora att man helt och hållet tappat fokus och förmåga att skilja på äpplen och päron.

I dagens Metro, strax ovanför en stor bild på Arkelsten, pryds ett repotage av rubriken "De omutbara - en svensk myt". I löptexten jämförs indirekt utredningen mot Arkelsten med mutskandalen i Göteborg - ni vet där ett antal kommunpolitiker i Göteborg tillskansade sig semesterresor och annat för egen vinning i utbyte mot att favorisera en viss entreprenör för kommunens räkning. Långt ifrån samma sak, men drevlogiken har väl å andra sidan heller aldrig varit logisk...I SvT:s morgonsoffa, var i morse en Socialdemokrat och en Miljöpartist inbjudna att diskutera Moderaten Arkelsten. (Jepp, det är det som kallas för opartisk public service!) Där ondgjorde sig Gustav Fridolin över att Arkelsten lät sig bjudas på en informationsresa av ett oljebolag, och förklarade att Shell minsan inte är någon lanthandel. Att Fridolin själv låtit sig bjudas på liknande resor av RFSU och därtill motionerat om ökat offentligt stöd till exempelvis RFSU, är däremot en helt annan sak. Mannen på de högsta av hästar menar nämligen att det är "skillnad på folkrörelser och bolag"...

Mona Sahlin är även hon inne lite på samma sak. Sahlin tycker att det är omdömeslöst (och med tanke på Sahlins track-record borde ju hon verkligen veta vad som krävs för det!) att en miljöpolitiker låter sig bjudas på en resa av ett oljebolag. Jag funderar på om det hade varit annorlunda för Sahlin om det var WWF eller Greenpeace eller ett solcellföretag som hade stått som värdar? Oavsett vilket tycker Sahlin i alla fall att man istället ska tacka nej, "eller så betalar man."...

Det där sista är verkligen intressant, och då tänker jag inte på de associationer man får av Sahlins egna förhållande till att "betala själv". Nej, det är nämligen så att riksdagsledamöterna givetvis ska vara ute och röra på sig, prata med olika intressenter och besöka relevanta platser och anläggningar - allt i syfte att bilda sig en så fullständig bild av frågan som möjligt innan man går till beslut. Just precis det som Arkelsten har gjort. Frågan är således vem som ska stå för kostnaderna för sådana informationsresor. Det kokar ner till två alternativ - antingen skattebetalarna, eller intressenten själv. Det är här Sahlin tycker att du och jag ska stå för fiolerna. Och det är här jag inte håller med. Vill exempelvis Shell lobba på våra riksdagsledamöter vill inte jag behöva betala för det. Det tycker jag gott att Shell kan göra själva.

Någon måtta på idotin får det således vara. Det är en principiell skillnad mellan Göteborgshärvan och Arkelstenutredningen, likväl som det inte är någon principiell skillnad mellan en resa sponsrad av RFSU eller Shell. Det är självklart att media ska granska dylika lobbyresor så att något otillbörligt inte inträffat. Men då måste de också granska det på ett sakligt och holistiskt sätt. Publicera fullständiga deltagarlistor på alla de evenemang som Arkelsten varit med på vettja! Jag lovar att det finns en och annan sosse som hakat med på tåget. Då kanske vi kan skippa det omotiverade och osmakliga drevet mot Arkelsten, bara för att hon råkar vara ny partisekreterare för Moderaterna.

----
I media: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, AB1, AB2, AB3, AB4
Andra som bloggat: Magnus Andersson, Johan Hedin, Tokmoderaten, Mary X Jensen, Carl B Hamilton
----
Update 29/10: Missa inte för allt i världen Maria Erikssons lysande ledare i SvD på samma tema. Hade jag sett den tidigare hade jag inte behövt skriva detta inlägg; hon sammanfattar allt det jag ville säga på ett mycket skickligt sätt.

1 kommentar: