torsdag 21 oktober 2010

Äras dem som äras bör

Jag läste Johan Norbergs kolumn i Metro på tunnelbanan i morse. Den handlade om vem som bör äras för den mirakulösa räddningsinsatsen som kom till de 33 chilenska gruvarbetarnas undsättning. Jag kom på mig själv att med gåshud på armarna stå och nicka och le, där jag stod, inträngd bland alla människor i rusningstrafiken. Det Norberg beskrev var så otroligt stort och vackert.


Jo, räddningen var ett mirakel, men det var människan som skapade det. Det var ett resultat av de instängdas väldiga disciplin under väntan, men först och främst av den remarkabla teknik som har utvecklats de senaste åren. Hade olyckan skett för 20 år sedan hade gruvarbetarna inte haft en chans, nu överöste företag från hela världen dem med teknik så avancerad att de flesta inte vet att den finns.

De fick videomobiler som fungerade under 700 000 ton sten och de fick kläder gjorda av kopparfiber, som stoppade bakterier och infektioner – och odör. För att undvika ras i det smala hål som gruvarbetarna fick mat och medicin genom lades ett avancerat metalliskt gel på väggarna. Ett japanskt företag sände en supersmidig fiberoptisk kabel för kommunikation som kunde böjas hur mycket som helst för att nå fram.

Otroligast av allt var det amerikanska företaget Schramms enorma T130-borr, som borrade sig igenom 40 meter urberg om dagen i sneda vinklar. Det fanns inga kända sätt att få upp folk ur det smala schakt som borrades upp, så rymdstyrelsen NASA och den chilenska marinen fick under stark tidspress uppfinna en ny slags räddningskapsel på samma sätt som man designar nya rymdfarkoster.

De obesjungna hjältarna i dramat var forskare, ingenjörer och entreprenörer. När gruvarbetarna äntligen fick se dagens ljus gick flera av dem ned på knä och tackade Gud. De borde nog ha tackat den mänskliga vetgirigheten och uppfinningsrikedomen i stället.


Människan är ganska fantasktisk ändå, bara vi får förutsättningar att vara det.

Passus: Att Norberg dessutom tar avstamp i Ciceros arkiv gör inte det hela sämre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar