torsdag 9 september 2010

Vad är det för likhet mellan Lars Ohly och Hugo Chavez?

Hugo Chavez och Lars Ohly - samma agenda?

Venezuelas president Hugo Chavez har kommit med en rad utspel om att förstatliga saker och ting. Det har rört sig om mataffärer, stormarknader, livsmedelsföretag och kafferosterier.

Vad är det då för likhet mellan Chavez och Ohly? Jo, Lars Ohly avslöjade härom dagen för e24 att han gärna skulle vilja återförstatliga en rad bolag, så som Apoteket och Bilprovningen, han skulle även vilja hejda järnvägsavregeringen, och slutligen så drömmer han våta drömmar om att för skattebetalarnas pengar köpa Stockholmsbörsen. Dessutom har han redan tidigare flaggat för att kommuner som konkurerar ut privata bolag ska få en fet bonus av pappa staten. Mysigt va?

Skulle Ohly inte lyckas med allt detta under den kommande mandatperioden så har han i alla fall en plan B vad gäller Apoteket:

[H]an har ett förslag som går ut på att göra en uppdelning i sortimentet mellan de statliga och de privata apoteken. De statliga apoteken ska få sälja ett fullständigt utbud av alla apoteksvaror medan de privata endast ska ges licens för försäljning av ett begränsat sortiment. Det skulle bli ”A- och B-apotek”, enligt Lars Ohlys egen benämning.

Hugo Chavez skulle vara stolt.

----
Andra som bloggat: Per Ankersjö, Stefan Mårtensson

4 kommentarer:

 1. Förstatliga järnvägen - spara pengar!

  Resultatet av avreglringen i England förskräcker:
  Under det sista året med statligt ägande uppgick anslagen till järnvägarna till totalt
  £1 miljard (1 pund (£) = 13 kronor). Vid slutet av det första året av privatisering hade dessa mer än fördubblats till £2,1 miljarder. Tjugofem procent av detta ökade anslag absorberas av transaktionskostnader (juridiska kostnader), vinstmarginaler samt
  högre försäkrings- och kapitalkostnader.

  Enligt Föreninen Svenska Järnvägsfrämjandet

  SvaraRadera
 2. Det problemet tror jag går att lösa på annat sätt än med statligt monopol.

  SvaraRadera
 3. Här ett exempel på kombinationen Ohly-Chavez
  http://www.youtube.com/watch?v=-sf4JYq35DE&feature=player_embedded

  SvaraRadera
 4. Haha, den var faktiskt rätt kul :) Skönt hemmasnickrad låt på lagom amatörnivå, självdistans ftw!

  SvaraRadera