fredag 3 september 2010

Så blåste Socialdemokraterna SvT

Opartisk olycka, eller partiskt planterat?


Jag nämnde redan igår att jag tyckte att inslaget i SvT:s partiledarutfrågning där statsminister Reinfeldt ombads kommentera ett fall, där överläkaren Jörg Teichert inte fått fortsätta arbeta som läkare, var under all kritik. En minister ska inte, och får inte, lägga sig i enskilda fall. Det står till och med i grundlagen (RF 11:7). Därmed var Hedenmos och Knutsons ihärdiga frågor i ämnet ingenting annat än ett försök att förmå statsministern att bryta mot grundlagen i direktsänd TV. Kanske inte riktigt det som prartiledarutfrågningens syfte egentligen är?

Det hela tog dock en ännu osmakligare vändning. Sex minuter före det att utfrågningen började släppte Socialdemokraterna ett pressmeddelande där de meddelade att de hade för avsikt att släppa ett lagförslag som tar sikte på sjukförsäkringsreglerna. Namnet på lagförslaget är "lex Jörg" - uppkallat efter samme överläkare som Reinfeldt pressades om.

Socialdemokraterna hävdar att det inte är en kupp. Skitsnack. De visste om att han hade varit i kontakt med SvT och de påstår själva att de hade "planerat detta sedan en vecka tillbaks". Och så släpper de nyheten sex minuter före utfrågningen. "Det var ingen kupp." Hur dumma tror de att väljarna är?

Att Socialdemokraterna spelar fult är illa nog, men att de inte har modet att öppet stå för det gör inte saken bättre. Det finns flera anmärkningsvärda saker med denna historia som jag listat ovan. Men det mest anmärkningsvärda är ändå hur Socialdemokraterna kunde känna till vilka frågor som statsministern skulle få av SvT innan sändning? Det är en fråga som vi måste få svar på.

Jag har tidigare berömt SvT för upplägget i programserien. Nu är jag bara förbannad. "Opartiska" public (s)ervice har gjort det igen. Börjar det inte bli dags att avskaffa smörjan?

----
I media: Exp 1, Exp 2, AB 1, AB 2, AB 3, SvT, Svd
----
Andra som bloggat: Mary X Jensen 1 och 2, Tokmoderaten, Thomas Böhlmark, Jonas Morian, Johan Ingerö

----

Update 3/9: Johan Ingerö kommenterar även saken på Neo, och konstaterar där att Teichmans historia dessutom inte stämmer i sak. Även Magnus Andersson bloggar om det. Jörgate börjar ta allt mer udda svängar...

7 kommentarer:

 1. Hej,

  Det som är ännu intressantare är, visste socialdemokraterna om vilka frågor Mona Sahlin skulle få innan programmet ? Det var kanske därför hon inte gjorde bort sig så mycket ?

  Dessutom finns det på flashback en tråd som tyder på socialdemokratiskt valfusk i samband med så kallad "röstskola".

  Tack för en i övrigt bra blogg.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,

  Tack för de vänliga orden!

  SvaraRadera
 3. Sannolikt berättade väl denne Jörg för Mona o gänget att han skulle vara med, inte konstigare än så, men det är en soppa i alla fall, och det är S och SVT som står med brallorna nere.

  SvaraRadera
 4. Anna Hedenmo har fått min respekt sedan tidigare. Kommer ihåg efter förra valet där en ihopklippt videosnutt postades runt på nätet. (via Youtube)

  Melodin som användes till videon var; Die Partei hat immer Recht (Lied der Partei)

  Underbart. Är Anna singel? ;)

  SvaraRadera
 5. Det är nog inte jag rätt person att svara på ;)

  SvaraRadera
 6. Bra att alliansen förbannade stupstocksregel i sjukförsäkring lyfts fram

  SvaraRadera
 7. Det är helt okej att du tycker det Björn. Jag tycker dock att det är tämligen osmakligt att tala om "stupstockar", men det är jag. Vad mitt inlägg handlade om var sättet som S använde sig av för att få ut sitt budskap och de problem som det medför för SvT. Min bedömning är att deras kupp var ett PR-mässigt fiasko, varmed den effekt som du förefaller eftersträva troligtvis gick förlorad på eget grepp.

  SvaraRadera