torsdag 9 september 2010

RUT är gratis


Så kom beskedet som många av oss har väntat på: RUT kostar gratis. Ann Öberg, enhetschef för offentliga finanser på Konjunkturinstitutet, säger till Dagens Industri att:


”Enligt våra beräkningar är det här är en reform som skapar sysselsättning utan att det kostar något”

Det är ett ganska hyfsat betyg för Alliansens jobbpolitik! Mona Sahlin å sin sida brukar ju hävda att det är en dyr reform, att det är bättre att människorna som genom RUT har fått jobb istället går på bidrag, och att pengarna ska användas till annat. Om detta säger Öberg följande:


”De beräkningar vi har gjort visar ju att det här inte kostar något. Därmed går det ju inte att lägga pengarna på en annan reform.”

Osis för Sahlin. Därmed växer oppositionens budgetunderskott. Först var det intäkterna från förmögenhetsskatten som räknades in i budgeten innan utredningen ens var färdig, och nu finns det en budgetintäkt på 1,3 miljarder kronor märkt "Nej till RUT". Jag undrar vilka delar av välfärden som detta ska sparas in på. Eller är det möjligtvis skattehöjningar som väntar? Vi har ju sett löftena om "inga skattehöjningar" från Sahlin förr.
Glöm inte att skriva under uppropet Gilla RUT också - reformen som skapar jobb gratis och som Vänsteroppositionen obegripligt nog vill ta bort ;)

----
I media: Exp, DN, SvD
----
Andra som bloggat: Edvin Alam, Lake, Mikael Andersson, Christer Jonson, Johan Hedin, Magnus Andersson

9 kommentarer:

 1. Det har ju framkommit att det är många kvinnor från andra sidan Östersjön som rekryterats till de undermåligt betalda RUT-jobben, vilket ju självklart resulterar i att arbetslösa svenskar fortfarande är just arbetslösa och uppbär någon form av ekonomiskt stöd, antingen A-kassa eller socialbidrag (kanske båda delarna efter den av Alliansen sänkta A-kassan)! Till detta måste också läggas kostnaden att administrera RUT-bidraget! Så om man tror att RUT-bidraget är en vinstmaskin för skattebetalarna får man nog tänka om! Resultatet för det danska RUT var allt annat än lönsamt: Hjemmeservicesystemet i Danmark infördes 1997. I början låg subventionen på 50 procent av arbetskostnaden för tjänsten. Niels Henrik Englev, vicedirektör i Erhvervs-og Selskabsstyrelsen, dansk motsvarighet till Bolagsverket, som ansvarar för Hjemmeservice säger till Svenska Dagbladet att det blev debatt om att fel grupper fick subventioner genom skattemedel. –Debatten tog särskilt fasta på att det framförallt var de välbärgade i Köpenhamns norra förorter som använde sig av hemservicen. Det skapade politisk diskussion, eftersom många politiker ansåg att dessa kunder inte behövde få statliga subventioner, till något de faktiskt hade råd att betala, säger han. Det var en kostsam politik åtgärd som inte gick runt. Första året kostade subventionen 3–4 miljoner danska kronor. Därefter har subventionen kostat 600 miljoner danska kronor per år. Skattemedel rann ut ur statskassan och 2004 beslöt Folketinget att enbart pensionärer och sjukpensionärer kan söka bidrag för köp av hushållsnära tjänster. Då sänktes också subvention till 40 procent. En bransch som inte kan stå av sig själv, måste falla.
  Jämför Maud Olofssons resonemang kring SAAB-affären. "Vi kan ju inte hålla icke bärkraftiga företag under armarna"...
  Högeralliansen i Sverige har i den politiska debatten om att införa skattesubventioner för hushållsnära tjänster hänvisat till erfarenheter i Finland och inte Danmark. Uppgifter om att det gett hundratals nya jobb i Finland visade sig vara fantasisiffror när utvärderingen av det finska systemet blev klar.

  SvaraRadera
 2. Det var en lång kommentar och många siffror. Eftersom jag inte kan kolla upp dina beräkningar så väljer jag att fortsatt luta mig mot KI:s uttalande. Jag tror att de har rätt bra koll på läget.

  Jag håller med dig om att en bransch som inte kan stå av sig självt egentligen inte är värd att subventionera - som ideologisk utgångspunkt.

  Problemet är att det skattesystem vi har i Sverige gör det omöjligt för denna sektor, som troligtvis annars skulle vara eftertraktad, att finnas. Därför tycker jag att det är rimligt att staten också undanröjer dessa hinder fram till dess att vi har ett någorlunda vettigt skattesystem i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Så belöning till de som tidigare gjorde sig skyldiga till en brottslig handling (svarta löner)är ert recept på att lösa skattebrott? Ställa inför rätta och bestraffa är bara rätt när det gäller övrig brottslighet? Där ropade ju Reinfeldt på hårdare straff häromdagen! Från vilka Moderaternas hemliga partibidrag kommer råder det väl ingen tvekan om! Ni övriga Allianspartier fungerar ju mest som "nyttiga idioter" under Moderaterna! Därav era låga opponionssiffror! Ni sviker era egna hjärtefrågor i mångt och mycket, allt för att få sitta i regeringen verkar vara måttot!

  SvaraRadera
 4. Och där spårade det ur. Tack för dina kommentarer.

  SvaraRadera
 5. KI-rapporten som sägs visa att RUT är gratis för staten är fem år gammal och finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega. KI:s generaldirektör Mats Dillén tar nu delvis avstånd från gårdagens uttalanden.

  SvaraRadera
 6. Inte lika roligt att diskutera KI`s rapport nu?

  SvaraRadera
 7. Kent,

  Även jag har läst Dillens kommentar. Av det han säger kan man konstatera 1) att slutsatsen att RUT är gratis för staten inte är "direkt fel" 2) att det är ointressant att Almega har finansierat undersökningen eftersom de inte har haft något inflytande över undersökningen.

  Din poäng i övrigt är..?

  SvaraRadera
 8. Litar du inte på Svd? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dansk-satsning-kom-pa-skam_241923.svd
  F ö undrar jag också varför det är så väldigt hemligt med moderaternas donationer. Argumentet om valhemlighet är ju bara så tunt, menar de att så gott som alla andra länder i Europa inte värnar om valhemligheten?

  SvaraRadera
 9. Hej Jenny,

  Rörande moderaterns donationer (eller egentligen donationer i allmänhet) kan du läsa mina rättspolitiska slutsatser i inlägget Att sätta ett pris på individens grundlagsskydd.

  SvaraRadera