tisdag 7 september 2010

Partiledarutfrågningen: Betyg på Maud Olofsson

Så var det äntligen dags för Maud Olofsson att utsättas för Anna Hedenmos och Mats Knutsons grillning. Det var en tuff utfrågning, i klass med den som Reinfeldt utsattes för. Det är bra, det är i sådana utfrågningar Olofsson kommer till sin rätt. Däremot tycker jag att Hedenmo stundtals var riktigt oproffsig - hon kom med flera snorkiga kommentarer när Olofsson svarade, och undlät till och med ett "äh" vid ett tillfälle. Inte så snyggt kanske.

Olofsson ställdes mot väggen i klassiska Centerfrågor som LAS, regelkrångel, ungdomsarbetslöshet, miljöpolitik och landsbygd. Ganska väntat blev det tidigt press rörande kärnkraften, och den frågan skötte Olofsson klanderfritt. Även frågeämnena bilprovningen, klimatpolitiken och LAS gick som på räls. Det var länge sedan jag såg Olofsson så taggad som ikväll - riktigt kul att se!

De svagare momenten kom i inledningen och avslutningen. Obligatoriet i ursprungsmärkningen var lite svår att förklara bort, och att förklara hur ägardirektiv i statliga bolag fungerar är inte det lättaste. Dagens asgarv stod Olofssons passning til Mona Sahlin för: "Aldrig att jag sätter mig i en regering med en kommunist!"

Olofsson var lugn, glad och skarp. Helt klart en av de bästa insatserna i utfrågningen hittils, det hårda motståndet tilltrots. Snudd på en femma.

Betyg: en stark fyra

----
Tidigare betyg: Mona Sahlin - en svag tvåa, Jan Björklund - en fyra, Göran Hägglund - en trea, Fredrik Reinfledt - en stark fyra, Lars Ohly - en fyra
----
I media: SvD, DN 1, DN 2, AB 1, AB 2, AB 3, AB 4, AB 5, AB 6, Exp 1, Exp 2, Exp 3
----
Andra som bloggat: Johan Ingerö, Jonas Morian

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar