torsdag 9 september 2010

Partiledarutfrågningen: Betyg på Maria Wetterstrand


Miljöpartiets Maria Wetterstrand var sist ut i SvT:s partiledarutfrågning. Mats Knutson och Anna Hedenmo började offensivt och satte till en början hård press på Wetterstrand, men sedan tycker jag att de tappade något mot slutet - precis som mot Hägglund. Det var i alla fall skönt att de inte använde samma silkeshandskar som mot Lars Ohly.

Wetterstrand verkade övertänd när hon kom till utfrågningen. Första frågan, huruvida Miljöpartiet kan tänka sig att samarbeta med Alliansen om SD får en vågmästarroll, gick hon igång på så pass mycket att hon började ljuga i studion om att Alliansen har lämnat klara besked att göra sig beroende av SD. När gjordes det? Även när det kom till frågor om flygets vara eller ickevara drog Wetterstrand till med en lögn. "Jag har aldrig sagt att jag vill förbjuda flyg". Miljöpartiets egen hemsida beg to differ...

Wetterstrand argumenterade väl kring föräldraförsäkringen, och detsamma gäller vargfrågan - även om jag inte håller med henne ;)

När det kom till kärnkraften var Wetterstrand mycket ideologisk, men även där blev det en lögn om att Alliansen vill att staten ska satsa pengar på nya kärnkraft. Alliansen har ju lämnat solklara besked att staten inte ska lämna några direkta eller indirekta stöd till kärnkraften - vad är det Wetterstrand har missat? Och i RUT-frågan trasslade Wetterstrand till det för sig genom att hävda att det var en kostnad, när Konjunkturinstitutet så sent som idag förklarade att avdraget kostar gratis.

Wetterstrands humör pendlade under utfrågningen och surnade stundtals till, men stundtals undlät hon några skratt. Hon var ideologisk och engagerad, men klarade egentligen inte av att lämna så många raka besked. Sammantaget var det en ok insats. De uppenbara lögnerna drog ner betyget till en svag trea - det var väldigt osnyggt att använda SD som ett slagträ mot regeringen, det gynnar bara dem.

Betyg: En svag trea

----
I media: SvD, SvD 2, AB 1, AB 2, AB 3, AB 4, AB 5, Exp 1, Exp 2, Exp 3, Exp 4, Exp 5, Exp 6, DN, Johan Ingerö
----
Tidigare betyg: Mona Sahlin - en svag tvåa, Jan Björklund - en fyra, Göran Hägglund - en trea, Fredrik Reinfledt - en stark fyra, Lars Ohly - en fyra, Maud Olofsson - en stark fyra
----
Update 9/9: Efter tips på facebook blir jag uppmärksammad på att Wetterstrand även ljög om köttskatten. På Miljöpartiets kongress 2007 (s. 6) fattades ett beslut om att partiet ska verka för en köttskatt - tvärt emot vad Wetterstrand bedyrade...

7 kommentarer:

 1. Det där med flyg på korta sträckor kan man enkelt lösa genom att bygga ett magnettågsnätverk. Då kan man nämligen komma fram snabbare och miljövänligare än flyget, t ex 59 minuter mellan Stockholm och Göteborg, enligt EAP som länge har propagerat för denna lösning.

  En sak till: Vi har ju byggt bron till Danmark. Om man nu även äntligen bygger bron till Finland, kan Maria Wetterstrand och hennes man åka snabbt, säkert och miljövänligt.

  Detta föreslår i alla fall EAP i deras partiprogram -- http://www.larouche.se/val2010/program -- och som det verkar nu är EAP det klart GRÖNASTE partiet!

  SvaraRadera
 2. Jepp, det kan man säkert göra. Problemet är att det är väldigt krångligt att bygga snabbtågsbanor eftersom man behöver så stora skyddsytor som kringgärdar spåren. Går det att lösa är jag absolut positiv till ett par stambanor i Sverige, sammanfogade med kontinentet i ett enhetligt system så att nuvarande flaskhalsar i Europa försvinner.

  Men snabbtåg är som sagt problematiskt, vilket därmed också debatterades kraftigt även på Miljöpartiets kongress.

  SvaraRadera
 3. Miljöpartiet vill göra inrikesflyget söder om Sundsvall onödigt genom att vi förbättrar järnvägsförbindelserna så att det konkurreras ut. Språkrören har aldrig förespråkat förbud.

  Den länk som du anser visar på motsatsen ligger på MP-Trelleborgs hemsida, och visar bara att två lokala miljöpartister i Skåne missuppfattade förslaget (antagligen tog de sin information från felaktig mediarapportering när förslaget presenterades) och de skrev en felaktig insändare till Trelleborgs Allehanda i januari 2008.

  Det är lite pinsamt för dem att de inte hade koll på partiets politik, det är knappast något tungt vägande argument. :-)

  SvaraRadera
 4. Tack för sakupplysningen Max - ja den mediarapportering jag har sett med citat från Maria ger ju onekligen den bilden, och du får hålla med om att det är lite märkligt att inte ens Miljöpartisterna kände till att det i så fall inte var ett skarpt förslag.

  Däremot måste jag säga att ni har varit lite dåliga på att dementera uppgiften om den nu är osann ;)

  SvaraRadera
 5. Detta försökte Centern kalla förbud i april. Det är centern som påstår att Mp påkallar ett förbud i södra Sverige för flyg vilket inte stämmer.

  Det var en väldigt lång debatt i media runt detta då. Du kanske missade allt detta och stirrar dig blind på saker som inte finns där.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6985985.ab

  SvaraRadera
 6. Här finns mer.

  ---> http://kuniri.se/centern-har-blivit-sin-egen-nidbild

  SvaraRadera
 7. Hej igen essbeck!

  Uppenbarligen är det inte bara Centerpartister som uppfattade det som ett förbud eftersom även andra Miljöpartister gick ut och argumenterade för detta ;)

  SvaraRadera