torsdag 2 september 2010

Partiledarutfrågningen: Betyg på Fredrik Reinfeldt

Så var det dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att inta SvT:s partiledarutfrågning. Anna Hedenmo och Mats Knutson var uppenbarligen inställda på att försöka rubba den ständigt lugna och trygga Reinfeldt. Utfrågningen var nog ten tuffaste hittills från Hedenmos och Knutsons sida, och de inledde med det tunga artilleriet: Skattesänkningar.

Jag tycker nog att det egentligen var ett ganska fult grepp att stapla besparingarna i A-kassa och sjukförsäkringssystemet på varandra i syfte att driva, den annars vänsterpatenterade, tesen att skattesänkningarna har skett på sjuka och arbetslösas bekostnad. Å andra sidan var jag glad att de gjorde det eftersom Reinfeldt på ett mycket bra sätt lyckades förklara hur det hänger ihop. Att besparingarna i stor utsträckning beror på att människor på olika sätt har lyckats ta sig ur många år av bidragsberoende, och att många faktiskt har kunnat återvända till arbete. Även frågorna om utanförskapet och sjukförsäkringsreformen klarade Reinfeldt galant.

Jag blev mycket besviken på att programledarna valde att ta upp eventualiteten SD. Väljarna har två regeringsalternativ att välja mellan - det är förutsättningarna. Spekulationerna spelar bara SD i händerna, begriper de inte det? Även det konkreta exemplet med överläkaren som blivit hänvisad till Samhall tycker jag var under all kritik. Det är väl klart att statsministern inte kan sitta i direktsänd TV och baserat på 30 sekunders vinklad bakgrundsinformation överpröva någonting som en handläggare på Försäkringskassan har satt sig in i och beslutat? Det är domstolarnas uppgift - inte statsministerns. Där tycker jag faktiskt att Hedenmo och Knutson gick för långt.

Reinfeldt skötte sig mycket väl ikväll och besvarade alla frågor på ett lugnt, rakt och säkert sätt. Det jag möjligtvis kan ha att anmärka på var hans argumentation kring LAS - som jag inte alls håller med om - och att han var lite väl diplomatisk i frågan om Romernas situation. Men allt som allt gav han ett stabilt och ärligt intryck, som en statsminister ska göra. Riktigt bra jobbat!

Betyg: En stark fyra

----
Tidigare betyg:
Mona Sahlin - en svag tvåa, Jan Björklund - en fyra, Göran Hägglund - en trea
----
I media: SvD, AB 1, AB 2, AB 3, Exp 1, Exp 2, Exp 3, Exp 4, Exp 5, DN
----
Andra som bloggat: Thomas Böhlmark, Tokmoderaten,

2 kommentarer:

 1. Det är beklagligt att Samhall används i valrörelsen och i mediernas rapportering som ett exempel på jobb med lägsta tänkbara status. Det bidrar till de fördomar som finns om Samhall och våra medarbetare.

  Att Försäkringskassan kan hänvisa någon till Samhall är en missuppfattning. Den som är aktuell för arbete på Samhall blir anvisad från Arbetsförmedlingen efter en ordentlig prövning. Det är alltså Arbetsförmedlingen och ingen annan som avgör vem som blir erbjuden jobb på Samhall.

  Det som diskuteras i det aktuella fallet handlar om att arbetsförmågan prövas "mot hela arbetsmarknaden" av Försäkringskassan. En generell beskrivning av vad en prövning mot arbetsmarknaden innebär handlar om att man också beskriver vilka stödformer som finns, exempelvis Samhall.

  För vår del är det mycket allvarligt om en missuppfattning som denna tillåts bidra till fördomarna om det arbete som utförs av 20 000 människor i Samhall. Samhall utvecklar personer med funktionsnedsättning genom arbete. Många av våra medarbetare är idag fullt rustade för ett jobb utanför Samhall, men deras möjlighet att bli rekryterade av andra arbetsgivare minskar när fördomarna sprids.

  Anders Ekberg
  Pressekreterare
  Samhall AB
  anders.ekberg@samhall.se

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt förtydligande, Anders.

  Jag håller med helt och fullt i det du skriver, och länkar även till ert pressmeddelande i ett annat inlägg.

  SvaraRadera