onsdag 1 september 2010

Med (s)mutskastning ska val vinnas?

Jag förstår att Socialdemokraterna känner desperation. Siffrorna pekar nedåt och deras valplattform var synnerligen tunnt. Flera viktiga områden saknas så gott som helt, såsom jordbruk, justitie, landsbygd, migration och integration.

Jag kan däremot inte förstå hur Socialdemokraterna tror att massiva smutskastningskampanjer mot Alliansens ministrar stärker deras sak. Ärligt talat tror jag att folk i allmänhet är väldigt trötta på sådan skit.

Vi var nog många som trodde att den Socialdemokratsledda LO-kampanjen skulle bli årets bottennapp. Uppenbarligen hade vi fel. För en vecka sedan tog Socialdemokraterns partisekreterare Ibrahim Baylan det hela till en ny nivå genom sitt angrepp på paret Reinfeldts ekonomi. Tydligen fick inte det debattinlägget önskad effekt eftersom Expressen idag kan avslöja att Sveavägen 68 planerar att störa utfrågningen av statsministern i SvT imorgon genom att annonsera med en kartläggning av paret Reinfelts privatekonomi tillsammans med falska citat i flera stora tidningar.

Liksom Ledarbloggen och Opinionsbloggen frågar jag mig varför Reinfeldts privatekonomi ska vara en legitim måltavla, men inte Mona Sahlins mer relevanta fiffel med våra skattepengar? En renhårig valrörelse måste väl gälla båda parter, eller är även detta ett område där Socialdemokraterna anser sig vara förmer?

Någon som förresten kommer ihåg följande uttalanden från Socialdemokratin i ämnet?

Vänsteroppositionens partisekreterare (inklusive Baylan) i SvD 23/5 2009:

"De politiska reklamfilmerna inför det amerikanska presidentvalet dominerades av smutskastning. Risken för en liknande utveckling i Sverige är stor nu när borgerligheten börjar använda sig av tv-reklam."

Socialdemokraternas ordföranden i samtliga 26 partidistrikt i DN 3/7 2010:

"Det är oacceptabelt och ovärdigt en svensk valrörelse med de personförföljelser som vi börjat se den senaste tiden."

Ibrahim Baylan i Dagens Media 6/7 2010:

"Jag tycker att det är bra att man tydliggör kontraster mellan de olika partierna men när det går till personangrepp blir det fel. Valrörelsen ska handla om politiken och inte om påhopp och negativ tv-reklam, säger [Ibrahim Baylan]."

"Vi måste varje gång någon går över gränsen säga att vi inte vill se det här, säger Ibrahim Baylan."


Prosit!
----
Andra som bloggat: Edvin Alam, Den hälsosamme ekonomisten, Charlie Levin, Tokmoderaten, Mary X Jensen, Anders Edwardsson, Anybody's place, Lake

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar