onsdag 15 september 2010

LOst in politics

LO:s inblandning i årets valrörelse har varit en riktigt smutsig historia. Med smutskastningskampanjer mot regeringen, kollektiva förtidsröstningar och grova personangrepp mot ministrar från en förbundsordförande gör man allt i sin makt för att säkra en Socialdemokratisk seger.

Det blir mer och mer uppenbart att LO-förbunden inte längre sätter sina egna medlemmars intressen i det främsta rummet, utan snarare fackpamparnas partibok. Det är en utveckling som framförallt är till förfång för fackförbundens egna medlemmar.

Fackrörelsen är i grund och botten en bra företeelse. Det finns många som känner en trygghet i att ha någon som ansvarar för deras löneförhandlingar och att ha någon att vända sig till för råd och stöd. Problemet är bara att fackförbunden numera direkt, eller i vart fall indirekt, förhandlar villkoren även för personer som inte är fackanslutna. Och då är det ett stort problem. Förningsfriheten är nämligen också en negativ frihet - det vill säga att man har rätt att inte vara med i en förening. Och när det till och med har gått så långt att fackföreningarna motarbetar sina egna medlemmars intressen på basis av vad Mona Sahlin har slagit fast, ja då har LO:s grundläggande roll mött vägs ände.

Idag går ett antal Centerpartistiska LO-medlemmar ut på Brännpunkt och varnar för att LO:s inflytande snart kan vara ett minne blott. Deras förslag är att fackföreningarna ska bryta allt ekonomiskt och politiskt samarbete med enskilda partier, och istället satsa på att driva frågor som gynnar deras medlemmar - oavsett vem som sitter i regeringsställning. Jag kan bara applådera och hålla med.

----
Andra som bloggat: Scaber Nestor, Annika Qarlsson, Jonas Pettersson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar