fredag 3 september 2010

Kommunal ställer sina medlemmars intressen mot varandra


I förrgår skrev Almegas chef för näringspolitiken, Ulf Lindberg, på Brännpunkt om det märkliga i att Kommunal helt och hållet ignorerar sina medlemmar som jobbar med hushållsnära tjänster. När Byggnads ger sig in i debatten för att försvara ROT-avdraget är Kommunal istället tysta som graven. Att bistå Socialdemokraterna förefaller vara viktigare än att värna de egna medlemmarna. Trodde jag. I själva verket är det mycket värre.

Kommunals förbundsordförande, Annelie Nordström, svarar idag Lindberg på Brännpunkt:


"Medlemmarna i Kommunal hör inte till dem som normalt använder sig av rut. En ensamstående undersköterska med tonårsbarn får vackert städa själv, även om hon är fullständigt utmattad på kvällen efter ett psykiskt och fysiskt krävande arbetspass. Hon kan inte, i likhet med många tjänstemän ur övre medelklassen, sätta sig i soffan och pusta ut efter en lång dag, trygg i förvissningen om att städerskan kommer på torsdag. Hon har helt enkelt inte råd, subventionerat eller inte.


Ställer man då ”reformen rut” i förhållande till andra behov i gruppen barnfamiljer är Kommunals uppfattning att sänkt maxtaxa, barnomsorg på obekväma arbetstider och höjt barnbidrag kommer långt före rut-avdraget. De gemensamma resurserna ska användas till att skapa bättre levnadsvillkor för alla medborgare."


Kommunals ingång är alltså att en grupp av deras medlemmars intresse av att få sänkt maxtaxa i barnomsorgen (vilket n.b. för det första är en "reformambition" för det andra kan liknas vid en regressiv skatt, dvs någonting som de högavlönade tjänar mest på) ska ställas mot en anna grupp av deras medlemmars intresse av att ha jobb. Deras slutsats är att sänkt maxtaxa är mer värdefullt än att en grupp av deras medlemmar får behålla jobbet - bidrag är alltså viktigare än jobb.

Vad Nordström mer eller mindre direkt säger är att "våra medlemmar använder inte RUT-avdraget, därför är det jobb som våra medlemmar utför inte värt att kämpa för." Är det verkligen så ett fackförbund tar tillvara på sina medlemmars intressen, genom att verka för att de ska få sparken?

En uppmaning till alla medlemmar av Kommunal som arbetar med hushållsnära tjänster: Gå ur Kommunal, starta ett eget fackförbund, och rösta på Alliansen - gärna Centerpartiet.
----
Andra som bloggat: Johan Hedin
----
Update 6/9: Läs även Almegas slutreplik och SvD:s ledare i ämnet.

2 kommentarer:

  1. Stå för ditt parti och ge din röst

    http://www.valresultatet.se

    SvaraRadera
  2. Martin,

    Min blogg är ingen reklampelare. Du får nog förklara på vilket sätt din kommentar är relevant i sammanhanget?

    SvaraRadera