tisdag 7 september 2010

Även byggnads balanserar på valfuskets lina

Jag skrev för inte många timmar sedan om Kommunals och Socialdemokraternas desperata jakt på röster, som verkligen balanserar på gränsen av vad som är tillåtet. Nu får jag ett tips om att även Byggnads rört sig i samma grumliga vatten.

Byggnads har tydligen i förra veckan samlat ihop ett antal första- och andragångsväljare för att tillsammans gå och "rösta bort regeringen".


"En privatperson i Uppsala har polisanmält fackförbundet Byggnads efter en kollektiv förtidsröstning för medlemmar förra veckan. Byggnads samlade då ihop ett större antal första- och andragångsväljare bland sina medlemmar som sedan unisont tågade till Stadsbiblioteket för att förtidsrösta med det uttalade syftet att byta regering."I Sverige är det förbjudet att "otillbörligen inverka" på hur en preson röstar (BrB 17:8). Det är därför bra att det har gjorts en anmälan av fallet så att gränserna kring lagrummet får tydliggöras. För det är klart som korvspad att trycket på dessa första- och andragångsväljare från övriga arbetskamrater - i synnerhet äldre och mer erfarna sådana - att följa med blir enormt stort.

Oavsett vad utfallet blir av prövningen ställer jag mig dock fortfarande frågande till om detta verkligen ryms inom fackförbundens uppdrag? Det här håller på att gå käpprätt överstyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar