tisdag 17 augusti 2010

Vinnaren av valaffischkampen 2010

Nu har alla partier presenterat sina valaffischer. Sist ut var Centerpartiet som hade presskonferens igår.

Tyvärr är majoriteten av affischerna fortfarande ganska tråkiga. Personligen skulle jag hellre se mer tankeväckande budskap - gärna med en stor portion humor och ordvitsar som väcker uppmärksamhet. Risken med traditionella valaffisch-plattityder är att de passerar obemärkta förbi, och då är liksom poängen försvunnen.

Det finns dock ett undantag: Kristdemokraterna. De har valt att låta Göran Hägglund gå one-on-one med ett antal djur som symboliserar olika attityder som Kd vill opinionsbilda mot. Förutom att affischerna är grafiskt snygga är det ett helt nytt grepp - ett vågat sådant. Många kommer säkert att ogilla affischerna, men det är ju också själva vitsen! Budskap som inte väcker känslor eller får tankeverkstaden att börja jobba är inte bra budskap. Därför utser jag Kristdemokraternas affischserie till den bästa valåret 2010. Nedan följer min favorit. Om du klickar på den öppnas en pdf med Kd:s samtliga affischer.

Bubblaren i sammanhanget är Moderaternas medvetna plagiat av Socialdemokraternas valaffish från 1985. Det är ett genidrag, men det räcker inte för att ta hem segern.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar