måndag 30 augusti 2010

"TV-reklam hotar demokratin"

...så lät det från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för ett drygt år sedan.

"De politiska reklamfilmerna inför det amerikanska presidentvalet dominerades av smutskastning. Risken för en liknande utveckling i Sverige är stor nu när borgerligheten börjar använda sig av tv-reklam. [...]

TV4 har erbjudit alla partier att sända tv-reklam. Det är första gången i svensk tv-historia och är möjligt genom ett kryphål i lagen som kanalen har upptäckt. Vi rödgröna har valt att tacka nej till att medverka med reklamfilm.

Vi ser ett antal problem med att borgerligheten nu börjar använda propaganda i tv som ett sätt att övertyga väljare. Det sker utan större politisk debatt och utan att vi på allvar funderat igenom vilka demokratiska konsekvenser det kan få för Sverige i framtiden."Nu, ett år senare, är det däremot ett annat ljud i skällan. Nu utnyttjar de mer än gärna TV4:s "kryphål" själva. Socialdemokraterna "kan inte vänta" med att använda sig av "propaganda i TV".

Det mest komiska, eller, tja, tragikomiska är nog ett bättre ord, i sammanhanget är att vänsteroppositionen så ärofyllt varnade för smutskastningstendenser. Det var för ett år sedan. Idag ligger Socialdemokraterna bakom en massiv smutskastningskampanj mot regeringen. Men de har inte ens modet att stå för det själva. Istället skickar de fram LO som bulvan. Per Ankersjö skriver förtjänstfullt om detta samband.

Tycker jag inte att det är bra att Socialdemokraterna och deras vänsterkompisar gör reklamfilm för TV? Självklart gör jag det! The more the merrier! Men jag tycker samtidigt att det är oerhört komiskt att de för inte mindre än ett år sedan kallade detta för ett hot mot demokratin. Det var inte den lilla trumman de slog på. Antagligen har de själva insett det absurda i deras egna påstående och kommit på bättre tankar. Man skulle ju även kunna hoppas på att de därtill har omprövat sin debatteknik på vägen, men det är nog att hoppas på för mycket...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar