torsdag 26 augusti 2010

Thomas Östros tre patenterade lögnerFinansminister Anders Borg och vänsteroppositionens tilltänkte dito Thomas Östros möttes i Gomorron Sverige i morse för att debattera finanspolitik.

Liksom alltid återvände Östros under debatten till sin tre favoritlögner i valrörelsen:

1) "Alliansregeringen straffbeskattar pensionärerna"
Östros är förvisso inte ensam om denna lögn - såväl Mona Sahlin som Ingvar Carlsson begagnar sig av den. Men kära Socialdemokrater, kan ni snälla förklara för mig hur sänkt skatt för pensionärer kan bli en straffbeskattning? Dessutom är det så att löntagare sammantaget beskattas hårdare än pensionärer, så det går liksom inte ihop hur ni än vänder och vrider på det.

Jag förstår dock att ni är frustrerade. Socialdemokraterna har nämligen aldrig någonsin lyckats sänka skatten för pensionärerna, medan Alliansregeringen under de senaste fyra åren har beslutat om sänkt skatt vid hela tre tillfällen till en summa om totalt 10,5 miljarder kronor. Men att tala om en straffbeskattning är att ljuga. Däremot föreslår ni själva någonting som med störe träffsäkerhet kan betecknas som en straffbeskattning av ungdomar, men det återkommer jag till nedan.

2) "Alliansen vill sänka skatterna med 100 miljarder kronor"
Hur mycket jag än skulle vilja att detta faktiskt var möjligt, så stämmer det inte. Östros lögn bygger på ett mycket kreativt siffertrolleri. Han har nämligen adderat alla Allianspartiernas egna, inte gemensamma, önskemål för att komma fram till den siffran.

Är det den mattematiken som en tilltänkt finansminister ska ägna sig åt kan han ju fundera på med hur mycket han måste höja skatten för vanliga löntagare för att uppfylla alla vänsterpartiernas egna förslag. 1000 miljarder i skattehöjningar tror jag faktiskt inte att det är så svårt att komma upp till om man ska beakta Vänsterpartiets samtliga förslag. Men det vore ju absurt att påstå att vänsteroppositionen skulle vilja höja skatten med 1000 miljarder bara för det - eller hur Östros?


3) "Socialdemokraterna vill ta bort arbetsgivaravgiften för arbetslösa ungdomar"

Att kalla detta för en lögn i sig är väl att ta i - men att kalla deras politik för en insats mot ungdomsarbetslösheten är verkligen att slira på sanningen.

Östros glömmer nämligen att nämna att vänsteroppositionen först vill ta bort Alliansens halvering av arbetsgivaravigfter för unga - en dubblering av arbetsgivaravgiften skulle man kunna kalla det för. Hur tror han att det kommer att påverka jobbsituationen för ungdomarna?

Dessutom finns redan en mer generös variant av det Östros föreslår i Alliansens nystartsjobb. Genom denna reform erbjuds arbetsgivare som anställer en ungdom som varit arbetslös i minst sex månader (tolv månader för personer över 25 år) en skatterabbatt motsvarande två arbetsgivaravgifter. Ska man alltså tolka Socialdemokraternas och Östros förslag som att man vill kompensera fördubblingen av arbetsgivaravgiften för unga med en försämring av nystartsjobbet? Det låter inte som någon vidare politik för fler ungdomar i arbete, om du frågar mig.

Läs också Johan Hedins analys av varför det går så dåligt för Socialdemokraterna. Thomas Östros återkommer där som en av anledningarna.

2 kommentarer:

 1. "Östros glömmer nämligen att nämna att vänsteroppositionen först vill ta bort Alliansens halvering av arbetsgivaravigfter för unga - en dubblering av arbetsgivaravgiften skulle man kunna kalla det för. Hur tror han att det kommer att påverka jobbsituationen för ungdomarna?"

  Inte alls eftersom sänkta arbetsgivaravgifter inte ger några jobb. Andelen anställda ungdomar och antalet arbetade timmar som utförts av ungdomar har minskat.

  Men det visste vi redan innan eftersom det experimenterats med sänkta arbetsgivaravgifter sedan 1997 och Riksrevisionens omdöme blev:

  "RiR konstaterar, liksom andra före dem, att tidigare erfarenheter av sänkta arbetsgivaravgifter lett till få eller inga nya jobb. I den mån det leder till några jobb är kostnaderna så pass höga att det inte lönar sig.

  RiR uppskattar att Reinfeldtregeringens sänkning av arbetsgivaravgiften skulle kunna ge positiva sysselsättningseffekter för mindre än tre procent av de unga. Kostnaden per nytt jobb skulle uppgå till ca 900 000 kr i minskade skatteintäkter. Det skulle därför vara billigare att anställa dessa unga direkt i offentlig sektor (650 000 kr per jobb) och mycket billigare att satsa pengarna på arbetsmarknadsutbildning (270 000 kr per person)."

  Det är alltså att kasta pengarna i sjön.
  Nästan ett lika stort fiasko som jobbskatteavdraget.

  Tyvärr så har folk inte koll på empiriska fakta och köper därför lätt resonemang som vid första anblick låter rimliga.

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar Alex,

  Så du menar alltså på fullaste allvar att en fördubbling av arbetsgivaravgiften för att ha en ungdom anställd inte skulle påverka ungdomarnas anställning eller anställningsbarhet på något sätt?

  Logiken i det resonemanget går mig helt förbi.

  SvaraRadera