torsdag 19 augusti 2010

Socialdemokraternas arbetsmarknadsrapport är ett beställningsjobb från LO

Socialdemokraterna presenterade idag sin handlingsplan för arbetsmarknaden. Föga förvånande är receptet att det ska bli krångligare att driva företag i Sverige - i synnerhet för utländska företag. Bland förslagen märks att:

*) Alla utländska företag ska registrera sin närvaro i Sverige
Det där med EU och fri rörlighet är ju ingenting som S gillar.

*) Huvudentreprenören ska vara ansvarig för sina underleverantörer
Detta förslag handlar nog mest om att LO-förbunden har lite bekymmer med att leva som man lär när de själva bygger om. Då är ju lösningen alltid att lagstifta bort problemet.

*) Arbetsmarknadens parter ska få göra en arbetsmarknadsprövning innan en arbetsgivare hyr in utländsk arbetskraft
Svenska jobb åt svenskar med andra ord? I undertexten märks också följande smått komiska mening: "Människor ska inte luras till Sverige om det inte finns behov av arbetskraft." Okej, men om det finns behov, då ska vi minsann allt lura hit dem!

*) ILO 94 ska ratificeras
Egenföretagare och småföretag utan kollektivavtal ska alltså inte få delta i offentliga upphandlingar.

*) Reglerna för F-skatt ska stramas upp
Fler företag är inte önskvärt - i synnerhet inte personer som startar eget. Kan det ha att göra med att LO är rädda för att tappa medlemmar måntro?

*) Stärka arbetsmiljöverket så att de klarar av bevakningen av utländsk arbetskraft
Så var det det där med utländsk arbetskraft igen. Av Socialdemokraternas tio punkter handlar hela 40% om utländsk arbetskraft. Tänk om de skulle lägga lika mycket kraft på att presentera en arbetsmarknadspolitik som skapar fler jobb som de gör på att hålla utländsk arbetskraft borta från Sverige?

LO är dock givetvis nöjda. Inte så konstigt i sig eftersom nästan hälften av Socialdemokraternas förslag är direkt kopierade från en LO-rapport anno 2004. Till och med rubriken, "Ordning och reda på arbetsmarknaden", är densamma. Är det så Socialdemokraterna betalar för LO:s bidrag till valbudgeten? Är det denna "förnyelse" av partiet som Mona Sahlin talar om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar