tisdag 24 augusti 2010

Så mycket för snacket om en ren valrörelse

Den första februari skrev jag på min blogg att "det kommer att bli en smutsig valkampanj från Socialdemokraternas sida". Tyvärr måste jag konstatera att jag hade rätt. Bara de senaste dagarna har dirty campaigning och tjuvknep från Socialdemokraterna duggat tätt (och då räknar jag inte ens in LO:s osmakliga kampanj).

Det har handlat om:

- otillåten affischering och överhängda valaffischer


- negativ reklam i dagspressen- "interna dokument" med ytterst kreativ siffertrolleri (kan man då med Socialdemokraternas mattematiska modell dra slutsatsen att vänsteroppositionen vill höja skatterna med minst 100 miljarder kronor?)

Via allianskompisen Edvin Alam ser jag dock det tydligaste tecknet på Socialdemokraternas desperation. Nu är till och med självaste partisekreteraren, Ibrahim Baylan, ute och sprätter dynga omkring sig. I en debattartikel på Aftonbladet, som med lätthet skulle kunna användas som undervisningsmaterial till en introduktionskurs i negative campaigning, granskar Baylan paret Reinfeldts privatekonomi. Nästan lite stolt konstaterar han att:


"Vår granskning visar att statsministern i praktiken sätter likhetstecken mellan allmänintresset och sin egen privatekonomi."

Alltså, har de fått total hjärnsmälta borta på Sveavägen? Är det verkligen denna typ av valrörelse de vill ha? Går förhandlingarna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet så dåligt att de inte har någon egen politik att presentera?

Så mycket för snacket om om en ren valrörelse. Det glädjer mig dock att väljarna vänder sig mot denna typ av smutskastning och att Alliansen inte slår sig ner i sandlådan med Baylan och hans kompisar. Den är inte på den nivån en valrörelse ska bedrivas.

----
Mary X Jensen konstaterar att när skrämsel inte verkar bita så tar Socialdemokraterna till avundsjukan som kompanjmetod.

Johan Ingerö tycker att Baylan påstående är så enfaldigt att egentligen borde vara diskvalificerat från en så pass stor debattsida, vilket jag kan hålla med om.

Jonas Morian resonerar sig på ett klokt sätt fram till att Baylans personangrepp faller under kategorin "slask".

Ett hjärta rött skruvar upp retoriken genom att påstå att Alliansen har som "uttalat mål att öka klyftorna" och lyckas dessutom på klassiskt vänstermanér kasta in ordet "nyliberal". Gäsp.

Kulturbloggen argumenterar på ett uppfriskande, och nästan liberalt, sätt emot "allmänintresset", men landar ändå i att Reinfelts politik främst syftar till att gynna sådana som honom själv.

2 kommentarer: