söndag 29 augusti 2010

Partiledarutfrågningen: Betyg på Jan Björklund

Jan Björklund tog över stafettpinnen från Mona Sahlin i SvT:s partiledarutfrågning. Flera av frågeämnena var tuffa, men jag tycker inte att programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson pressade Björklund lika hårt som Sahlin.

De frågor där Björklund pressades hårdast var marginalskatter, integration och ungdomsarbetslöshet. I frågan om ungdomsarbetslöshet tycker jag inte att Björklund lyckades försvara reformen med halverad arbetsgivaravgift för ungdomar på ett övertygande sätt, och vad gäller vikten av att sänka marginalskatterna tycker jag att han missade det viktigaste argumentet: Att marginalskatter faktiskt har breda negativa effekter på arbetsmarknaden.

Björklund var dock riktigt vass i sin argumentation rörande integrationspolitiken, oavsett vad man tycker i sakfrågan. Även rörande utbildningspolitiken gjorde Björklund väl ifrån sig.

Björklund kändes stabil och avslappnad under utfrågningen och var stundtals riktigt rolig - Mona Sahlins totala motsats med andra ord. Det kan vara en anledning till att han inte pressades lika hårt - han blottade helt enkelt inte några svagheter. Överlag var det en stabil insats av Björklund.

Betyg: En fyra

----
Tidigare betyg: Mona Sahlin - en svag tvåa
----
I media: DN 1, DN 2, DN 3, SvD, AB 1, AB 2, Exp 1, Exp 2

1 kommentar:

  1. Stabil och saklig med lite humor....Utmärkt Björklund. Du vann röster ikväll! En man som dessutom anser integrationspolitiker ÄR VIKTIG och kan debattera och ta upp dessa viktiga frågor, som VÅGAR! Detta behövs verkligen! Det behöver diskuteras mer av denna fråga.

    SvaraRadera