fredag 27 augusti 2010

Nu sitter Sahlin duktigt i rävsaxen!

Dagens stora nyhet är att vänsteroppositionen har kommit överens om en Afghanistanstrategi.

Strategin går ut på att de svenska trupperna i Afghanistan ska börja dras tillbaka redan i början av nästa år. Senast det första halvåret 2013 ska alla trupper vara tillbakadragna.

Nyheten visar med all önskvärd tydlighet att det är Lars Ohly som drar vinstlott på vinstlott i vänsteroppositionens gemensamma försvars- och utrikespolitik. Så sent som för en vecka sedan var Miljöpartiet och Socialdemokraterna överens om att frågan om tillbakadragningen av trupperna skulle utredas och beslutas hösten 2011. Men nu ska alltså tillbakadragandet påbörjas redan i början av 2011 - utan någon föregående utredning.

Det mest anmärkningsvärda med överenskommelsen är dock att Mona Sahlin satt sig själv rejält i klistret. Den springande punkten i uppgörelsen är nämligen att det existerar en internationell överenskommelse med innebörden att alla internationella militära styrkor ska vara utfasade från Afghanistan 2014. Saxat från dokumentet (min fetning):

”Vi noterar med tillfredsställelse att den internationella Kabulkonferensen slöt upp bakom målet att den afghanska regeringen ska leda alla militära operationer i hela Afghanistan senast i slutet av år 2014. Därmed finns ett internationellt slutdatum om den totala ISAF-styrkan som vi välkomnar. För att detta ska bli verklighet ska den svenska militära insatsen vara avvecklad väl i tid före detta datum.”

”Tänker regeringen sända fler svenska soldater till Afghanistan när nästan alla andra länder diskuterar en utträdesstrategi? Om så är fallet kommer den borgerliga alliansen att isolera Sverige och gå emot Kabulkonferensens mål om att fasa ut de internationella militära styrkorna till 2014.”


Att detta inte stämmer framgår av Kabulkonferensens communiqué (min fetning):


"18. Participants welcomed the Government of Afghanistan's commitment to a phased exercise of full authority over its own security. The international community expressed its support for the President of Afghanistan’s objective that the Afghan National Security Forces (ANSF) should lead and conduct military operations in all provinces by the end of 2014. The international community committed to provide the support necessary to increase security, and to the continued support in training, equipping and providing financing to the ANSF to take on the task of securing their country. Participants agreed to continue efforts to ensure stable areas benefit from development."


Kabulkonferensen kom fram till att ANSF senast 2014 ska ta över ansvaret för att leda och utföra militära operationer i alla provincer. Men det talas ingenstans om något slutdatum för tillbakadragande av ISAF:s trupper.

Detta är emellertid ingen nyhet för Sahlin. Hon har nämligen själv tolkat överenskommelsen på precis samma sätt.

Till Aktuellt i Politiken sade hon 2/8 (alltså för mindre än en månad sedan) följande (min fetning och färgläggning):

"– Militär närvaro kommer att behövas för lång tid framöver – och bland dem svensk trupp. Den nyligen genomförda Kabulkonferensen satte upp 2014 som datum för när de afghanska myndigheterna ska ta över ledningen för säkerheten och det territoriella ansvaret. Men det är en annan sak än att alla trupper ska vara ute ur landet 2014. Vad som är viktigt är att den civila närvaron och biståndsresurserna stärks."

Hur ska Sahlin ta sig ur denna rävsax som hon så skickligt gillrat för sig själv? Det är uppenbart att Sahlin är mer intresserad av att kunna visa upp en överenskommelse än att hjälpa afghanerna. Och även det finns det stöd för i hennes egna citat. Till Expressen sade hon i samband med sin juliresa till Afghanistan: "Ingen afghan jag träffat vill att de internationella trupperna ska lämna 2014" samt "Menar [Lars Ohly] att vi ska lämna afghanerna i sticket. Det ska jag tala med honom om.". Vad hände med de vackra orden?

----
I media: AB, DN 1, DN 2, SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, SvD 5, SvD 6, Exp,
----
Andra som bloggat: Sten Tolgfors, Staffan Danielsson, Kent Persson, Thomas Böhlmark, Dick Erixon
----
Update 30/8: Jag noterar att SvD:s lördagsledare tar upp samma för Sahlin olycksaliga citat som ovan. Undrar hur länge hon kan ducka detta i debatten?

4 kommentarer:

 1. Ett bra och skarpt inlägg - väl värt att driva vidare Abbe! Det blir ytterst paradoxalt att skandera internationalen 1 maj och tala sig varm om solidaritet och jämlikhet, när man propagerar för att en sådan situation skall realiseras. Fast det är klart, den afghanska befolkningen, och de afghanska kvinnorna i synnerhet, klarar sig nog fin-fint utan internationell närvaro i hemlandet. Jag menar, de har ju klarat sig väldigt bra hitintills. Alla vet ju att afghanska kvinnor och män står på en väldigt jämlik nivå och är ett föregångsland - det är ju bara att rösta om att talibaner inte är önskvärda i afghanistan, så löser sig problemet. Öuuhhh, NOT!!!

  SvaraRadera
 2. Tack för den uppmuntrande kommentaren Bredan!

  SvaraRadera
 3. Jag har en ide. Vi koeper in attackhelikoptrar och skickar mer trupp som har till uppgift att med hot om likvidering skapa jaemlikhet.

  Mahmud tvingas paa saa vis hjaelpa sin fru med disken varje dag eller saa riskerar han nackskott. Headshot, headshot!

  Vi skickar in Gardell och Schyman som talar till dem genom tolk och den som inte applaaderar... Headshot, headshot!

  Om naagon skulle paapeka att det militaerindustriella komplexet aer en korrupt historia... Headshot headshot!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Military%E2%80%93industrial_complex

  /MrPerfect72
  Medlem av Aktiv Demokrati

  SvaraRadera
 4. Det låter enligt min uppfattning som en ytterst dålig idé, MrPerfect72.

  Välkommen åter om du vill diskutera ämnet på en något högre nivå.

  SvaraRadera