tisdag 31 augusti 2010

Lagar gäller inte för LO och (S)

Brännpunkt igår levererade Wanja Lundby-Wedin och Ilija Batljan ett vallöfte: Om Socialdemokraterna vinner landstingsvalet i Stockholm kommer de att bryta mot lagen.

"Vi socialdemokrater i Stockholms läns landsting kommer att bryta mot Lagen om offentlig upphandling (LOU) om vi vinner valet. Trots att det idag inte är tillåtet, kommer vi att kräva kollektivavtalsliknande villkor vid upphandlingar, skriver LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och Ilija Batljan (S).

[...]

Vi tänker som första landsting i Sverige utmana lagstiftaren. Vi kommer att, i alla upphandlingar, kräva kollektivavtalsliknande villkor för alla arbetare, oavsett om de bor i Sverige eller arbetar här tillfälligt."


Tack för det klargörandet. Uppenbarligen anser LO och Socialdemokraterna att de står över den lagstiftning som i demokratisk ordning stiftats. Man kan givetvis skratta åt dumheterna, men detta är faktiskt ett riktigt allvarligt utspel. Menar LO och Socialdemokratin att man på fullaste allvar inte längre ställer upp på de spelregler som finns i en demokrati? Är de så maktgalna att blott fyra år utan regeringsställning får dem att vilja angripa själva grunden i vårt demokratiska system?

Det är förövrigt intressant att artikeln inte handlar om att man vill att en eventuell vänsterregering ska ändra på lagstiftningen, utan att man istället rakt upp och ner förbehållslöst säger att man tänker bryta mot lagen. Är det möjligtvis så att Batljan och Lundby-Wedin redan givit upp hoppet på ett regeringsbyte?

----
Andra som bloggat: Upphandlingsbloggen, Johan Ingerö, Norah4you

3 kommentarer:

 1. Jag kommer spontant att tänka på Civil olydnad, i stort format. Och det har jag som princip inte har något emot, men att ett landsting ska kunna göra civil olydnad känns lite väl magstarkt...

  SvaraRadera
 2. Det befäster återigen Socialdemkraternas, idag enlig de flestas mening förlegade, syn på sig själva som ett "riktigt" maktparti.

  ///Vi gör som vi vill, för det är här den egentliga makten finns...///

  Se f.ö. Bergströms artikel i DN, idag. Där han delvis går in på detta och historiskt klargör skillnaden mellan borgerlig pragmatisk, kontra socialdemokratisk maktfullkomlighet...

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/las-inte-reinfeldt-1.1162127

  Bredsy

  SvaraRadera
 3. Lake: Civil olydnad i stort format - du menar anarki? ;)

  Känns inte speciellt ansvarsfullt från S och LO att lägga våra skattepengar på överklaganden och processer som de garanterat kommer att förlora.

  Men framförallt skickar det väldigt märkliga signaler.

  Bredan: :)

  SvaraRadera