torsdag 26 augusti 2010

Gilla RUT!


Centerpartiet lanserade idag kampanjsidan "Gilla RUT". RUT-avdraget har skapat omkring 11 000 nya jobb. Det är 11 000 jobb som oppositionen vill slå undan fötterna på genom att avskaffa avdraget (men ROT och TUT går tydligen bra).

På kampanjsidan finns ett upprop. Målet är att 11 000 personer ska skriva under för RUT genom att ladda upp en bild på sig själv. 11 000 bilder för 11 000 jobb. Jag har skrivit på - gör det du också!

Vänsteroppositionen påstår ofta att detta är en dyr reform och att pengarna skulle göra mer nytta på annat håll. De räknar till med avskaffandet av RUT-avdraget som en pluspost i sin gemensamma budget (s. 104). Resonemanget visar med all önskvärd tydlighet att vänsteroppositionen inte kan bli betrodda med statskassan. Eftersom majoriteten av jobben som RUT-avdraget skapat kommer från arbetslöshet innebär avdraget inte bara ett minus för statsbudgeten, utan också ett plus.

Bedömningar visar att RUT-avdraget till och med är ett nettoplus för statskassan. Konjunkturinstitutets egna bedömning indikerar samma sak. Med andra ord är det inte en "dyr reform", som vänsteroppositionen ständigt påstår. Det som istället skulle vara dyrt vore att ta bort reformen, någonting som vänsterbudgeten helt negligerar. Det vore kanske någonting för Mona Sahlin att fundera på innan hon jämför avdraget med subventionerad pizza...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar