tisdag 31 augusti 2010

DNA-register strider mot grundlagen

Måns Cederberg, jurist på länsstyrelsen i Södermanland, stod för gårdagens groda. På Aftonbladets debattsida föreslog han att det ska inrättas ett DNA-register över alla svenska män i syfte att "stoppa våldtäkterna". Förutom att Cederberg helt och fullt missar integritetsaspekten (vilken för övrigt snart kommer att vara grundlagsfäst [s. 171 f.]) undrar jag på vilket universitet han tog sin jur kand?

Till att börja med tar Cederbergs argumentation avstamp i precis samma okunnighet om den svenska sexbrottslagstiftningen och våldtäktsstatistiken som Sverigedemokraterna. Argumentationen börjar med att slå fast att antalet anmälda våldtäkter har ökat, sedan konstateras det att Sverige ligger på en världsomspännande andraplats i antalet anmälda våldtäkter per capita, för att avslutas med en lista över ett antal hemska fall som media uppmärksammat.

Redan i upplägget är Cederberg ute och cyklar. Man kan inte jämföra svensk våldtäktsstatistik med andra länder. Detta beror framförallt på att vi i Sverige har en vidare definition av våldtäkt än andra länder. Därtill beror ökningen av antalet anmälningar i stor utsträckning på den lagändring 2005 som vidgade tillämpningsområdet.

Men det räcker inte med det. Som jurist borde Cederberg vara bekant med våra grundlagar. I RF 2:6 1 men. slås det fast att varje medborgare är mot staten skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Av RF 2:12 följer att denna rättighet kan inskränkas genom lag, men detta förutsätter bland annat att inskränkningen är ändamålsenlig och godtagbar i ett demokratiskt samhälle. Redan här torde Cederbergs planer gå om intet. Men för att visa på ett ännu starkare case tål det att erinras om RF 2:16, som också jml RF 2:12 begränsar möjligheterna att inskränka de grundläggande fri- och rättigheterna. Av det lagrummet följer att lag eller annan föreskrift inte får missgynna någon på grund av sitt kön.

Bam. Lawyered.

----
I media: AB-repilk av (m)
----
Andra som bloggat: Mary X Jensen, Hanna Wagenius, Adam Cwejman, Alltid rött alltid rätt, Sagor från livbåten

2 kommentarer:

  1. Intressant! Men föga förvånande att denne person, likt en lysande stjärna på juristernas vackra himmel, fått spaltutrymme på en gedigen kvalitetstidning som AB. Jag hade ingen koll alls om detta, då jag försökt undvika AB sedan Littorinpubliceringen. Likväl tur att jag fick ett koncist ref här på C:s dunderblogg!

    /Bredsy

    SvaraRadera
  2. Tack för det vänliga omdömet Bredan :)

    Dock är detta inte den största skandalen idag. Se mitt inlägg om att LO och Socialdemokraterna i Stockholm helt öppet deklarerar att de vägrar följa svensk lagstiftning...

    SvaraRadera