tisdag 31 augusti 2010

Därför vänder det för C


Per Ankersjö har utlyst en bloggutmaning på temat: "Därför har det vänt uppåt för Centerpartiet". Nedan följer mina tankar.

1) Ideologiskt driven politik
Centerpartiet är det parti som tydligast tar ställning för människan mot systemet. Det handlar om allt från ökad valfrihet till sänkta skatter. Huvudtesen är att staten ska hjälpa, inte stjälpa, människor och göra det möjligt för dem leva sina liv som de själva vill, utan klåfingrighet och pekpinnar. Den tydliga ideologiska drivkraften som gav oss ett lyft i den förra valrörelsens slutfas gör sig påmind även i denna valrörelse.

2) Centerpartiet gör skillnad
Alliansens gemensamma valmanifest var en stor framgång för Centerpartiet. Framförallt på företagarområdet - med sänkningen av restaurangmomsen som flaggskepp - syntes det att Centerpartiet gör skillnad. Även supermiljöbilspremien var en seger för oss. Ett större Centerparti har möjlighet att genomföra ännu fler reformer för fler jobb och företag, vilket såväl företagare som andra väljare förstår.

3) Centerpartiet är Alliansens gröna röst
Miljöfrågan är viktig för många människor. Men det är inte alla som känner sig bekväma i Miljöpartiets förbuds- och plakatpolitik. De söker sig istället till ett parti som är övertygat om att miljöengagemang måste kombineras med tillväxt och att grön skatteväxling, inte röd skattehöjning, är den smarta vägen framåt.

4) Centerpartiet vågar ta i de svåra frågorna
Centerpartiet har det politiska modet att diskutera reformer av LAS, att ta ställning för fri rörlighet på riktigt, att våga föreslå de nödvändiga reformer som krävs för att lösa ungdomsarbetslösheten och att utmana Jante. Väljarna gillar modiga och envisa kämpar.

5) Socialdemokraterna bjöd upp Centerpartiet till dans
Det är inte så lätt för de mindre partierna att synas i en valrörelse som främst handlar om Fredrik Reinfeldt vs Mona Sahlin, hur bra politik man än må ha. Men genom att Goliat valde att läga så mycket kraft på att ge sig efter David fick vi möjlighet att slunga ut vårt budskap i debatten. Vi är trygga i vår politik och Socialdemokraternas desperata utfall mot oss gav oss bara möjlighet att bevisa det. Det tackar vi för ;)

6) Maudeffekten
Det har någongång sagts att näringsminsisterposten är den mest otacksamma post man kan ha. Det kanske stämmer, men det är också på den posten agnarna skiljs från vetet. Maud Olofsson stod stark när det stormade kring henne i åtskilliga frågor. SAAB-krisen är nog det tydligaste exemplet. Olofsson red ut stormen och lyckades landa med båda fötterna på jorden, huvudet högt och ex antal miljarder fredade skattekronor i statskassan. Därtill har Olofsson som första näringsminister någonsin lyckats minska regelbördan för företagen. När Olofsson nu i valrörelsen får vara mer partiledare än alliansminsiter ger Maudeffekten också plus för Centerpartiet.

Det finns naturligtvis många fler anledningar till att det nu vänder för Centerpartiet, men det vore ju lite trist om Ankersjö bara skulle länka till mitt inlägg i hans sammanställning, så jag nöjer mig där ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar