måndag 23 augusti 2010

Dags att avgå Mellin.Dryga månaden efter det att fd arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin avgick i kölvattnet av en från Aftonbladet påstådd, men inte i närheten av bevisad, sexköpsaffär skakas så politiken av ännu en sådan affär. Denna gång är det två framträdande Socialdemokrater som ertappats med byxorna nere. Ordagrannt. Brottsplatsen var dessutom en LO-lägenhet i Stockholm.

Det intressanta i denna historia är egentligen inte skandalen i sig, utan hur Aftonbladet väljer att hantera nyheten.

När anklagelserna mot Littorin publicerades i Aftonbladet följde en kavalkad av fördömanden och spekulationer bland Aftonbladets ledarskribenter. Nedan följer ett urval:
Och då räknar jag inte ens med alla de åtskilliga nyhetsartiklar, ledarblogginlägg och krönikor i samma kategori.

Syftet med dessa ledarspalter var uppenbart: Det gällde att hålla frågan levande så länge som möjligt, det gällde att underblåsa misstankarna mot Littorin genom att antyda att han var skyldig, och det gällde att smeta historien på Fredrik Reinfeldt för att rubba hans starka förtroende hos folket vis-a-vis Mona Sahlin.

En sak är dock viktig att komma ihåg i sammanhanget: Littorin var inte misstänkt för, inte dömd för, och hade inte erkännt brott mot sexköpslagen. All bevisning som fanns mot Littorin satt Aftonbladet på. Och den konkreta bevisning som släpptes vägde inte tungt.

Åter till den faktiska sexköpsskandalen. Här har vi två personer - inte vilka som helst - som ertappats på bar gärning och där i vart fall en av dem har erkännt sitt tilltag. Aftonbladets ledarredaktion väljer att hålla tyst. Inga inlägg om "förfallet inom Socialdemokratin", spekulationer om "hur mycket Sahlin kände till" eller om "Wanja Lundby-Wedin borde misstänkas för koppleri" eftersom brottet ägde rum i en LO-lägenhet (vilket givetvis skulle vara lika befängt som Franchells utspel om att Reinfelt skyddat ett brottsling). Därtill väljer även nyhetsredaktionen av någon outgrundlig anledning att hantera LO-härvan annorlunda än fallet Littorin.

Aftonbladets agenda är uppenbar och iskallt utstuderad. Det enda rimliga nu vore om tidningen kom ut som "beroende Socialdemokrat". Och att Lena Mellin avgår.

----
Tidigare i bloggen om Aftonbladetgate: Aftonbladet som domare, jury och bödel - Aftonbladets iskalla förljugenhet - Aftonbladetgate - en pressetisk och juridisk skandal - Ingen prövning av Aftonbladetgate - än

----
Andra som bloggat: Kent Persson 1 och 2, Mary X Jensen

3 kommentarer:

 1. http://hjartat.wordpress.com/2010/08/23/101/

  SvaraRadera
 2. Anna som anmälde Littorin hade civilkurage
  =http://hjartat.wordpress.com/2010/08/23/101/

  SvaraRadera
 3. Hej hjartat,

  Självklart var det bra av Anna att anmäla Littorin om hon hade anledning till det. Det är inte hennes agerande jag vänder mig emot utan Aftonbladets.

  SvaraRadera