fredag 20 augusti 2010

Alltså vill även Wetterstrand höja skatten..?Svd:s partiledarutfrågning fortsatte idag med Vänsterpartiets Lars Ohly. Ohly avslöjade där att vänsteroppositionens recept för att arbete och pension ska beskattas lika är att höja skatten för vanliga löntagare.


Betyder det att man också drar tillbaka en del av jobbskatteavdraget, i stället för att sänka skatten för pensionärerna?
– Ja, att man får en lika beskattning kan ju ske på två sätt. Men vi har sagt att det i huvudsak kommeratt handla om sänkta skatter.


Du tycker att en del av det ska åstadkommas
genom en skattehöjning?

– Ja. ”I huvudsak” innebär ju det, och det är vi överens om. En del, och hur stor den delen är, det får vi återkomma till.


Jag undrar verkligen om det är det som PRO har tänkt sig?

Beskedet splittrar vänsteroppositionen. Mona Sahlin vill inte kommentera Ohlys utflykt, men Maria Wetterstrand lämnar även hon klara besked (min fetning):


"Det är svårt att göra en bedömning exakt hur mycket ekonomiskt utrymme det kommer att finnas, men utifrån de bästa bedömningar vi kan göra idag tror vi att det i alla fall i huvudsak kan lösas."

Wetterstrand har tidigare sagt att en vilktig skiljelinje mellan regeringsalternativen är att Vänsteroppositionen inte vill att lön och pension ska beskattas olika. Det måste ju innebära att skillnaden helt och hållet ska utjämnas. Om det då bara i huvudsak ska ske genom skattesänkningar till pensionärerna, så måste ju det rimligen innebära att den resterande utjämningen ska ske genom skattehöjningar för löntagarna. Med andra ord måste väl detta innebära att Wetterstrand ansluter sig till Lars ohlys linje?

För övrigt har Alliansen sänkt skatten tre gånger för pensionärerna under den gångna mandatperioden. Någon som kommer ihåg när Socialdemokraterna senaste gjorde det?

1 kommentar:

  1. Hela diskussionen är ju helt uppåt väggarna.
    Kommunisterna målar faan på väggen när det egentligen är pensionärerna som har lägre skatt än vanliga (inte hög-) inkomsttagare.

    Varför fortsätter Ohly och de andra tjata om detta ?
    De måste ha fått IG i läsförståelse och matte i skolan.

    SvaraRadera