måndag 23 augusti 2010

Aftonbladets lögndetektor ljuger"Alliansen hittade på ungdomsskatten" basunerar Aftonbladet ut idag.


"Vänsterpartierna vill införa en ungdomsskatt, hävdar alliansen. Helt fel, visar Aftonbladets lögndetektor.

När alliansen om och om igen hävdar att vänsterpartierna ”vill införa en ungdomsskatt” så handlar det alltså egentligen om att de rödgröna vill ta bort de sänkta arbetsgivaravgifterna för alla unga. I stället vill de rödgröna ta bort hela arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös som är mellan 20 och 25 år."Artikeln rör visserligen också vänsteroppositionens snarlika retoriska grepp om den påstådda "pensionärsskatten". Där får dock Göran Persson bära hundhuvudet (trots att det konsekvent används även av de fyra oppositionspartiledarna), och någon rubrik om att vänsteroppositionen har hittat på pensionärsskatten står ej att finna.

Min egen lögndetektor visar emellertid att Aftonbladets lögndetektor ljuger. Och det av två anledningar:


  1. Att tala om en ungdomsskatt när oppositionen vill fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar är en mer sanningsenlig beskrivning av verkligheten än att kalla skattesänkningar för arbetstagare för en "pensionärsskatt". Alliansen har sänkt skatten för pensionärer tre gånger under mandatperioden. Någon som minns när Socialdemokraterna gjorde det senast?

  2. "I stället vill de rödgröna ta bort hela arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös som är mellan 20 och 25 år." Denna kompensation för den fördubblade arbetsgivaravgiften för unga är en chimär. Den finns nämligen redan genom Alliansens nystartsjobb (infördes 2007). Nystartsjobbet är dessutom tillsynes mer generös än oppositionens förslag eftersom kompensantion motsvarar en dubbel arbetsgivaravgift. Vad oppositionen således föreslår är att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga samtidigt som man "kompenserar" det med en försämring av nystartsjobbet. Där har aftonbladets lögndetektortest ett bra mycket bättre uppslag, men det kanske drabbar fel sida?

Aftonbladet asvlutar sin artikel med följande punchline: "Det finns ingen särskild ”ungdomsskatt”. Alliansen försöker kontrollera hur folk tänker."

Man kan med fog fråga sig vem det egentligen är som försöker "kontrollera hur folk tänker"?


En klassiker som passar väl in i detta sammanhang :)

1 kommentar:

  1. Aftonbladets lögndetektor ljuger, inte bara
    den.
    Hela vänstersidan är ju full av lögn o överdrifter

    SvaraRadera