måndag 19 juli 2010

Miljöpartiet vill överge den sjunkande röd-gröna skutan?Den otympligt designade röd-gröna skutan, med på tok för mycket ballast akter ut, har länge knakat i fogarna. I väsentliga delar har skrovet redan sprungit läck, och trots tafatta försök att lappa de värsta läckorna är skeppet dömt att sjunka. Idag meddelade också Miljöpartiet att man redan nu tänker lägga vantarna på livbåtarna.


Peter Eriksson säger idag till Expressen att Miljöpartiet kan tänka sig att samarbeta med Alliansen. Även om premisserna är ganska snävt givna vittnar detta trots allt om att Miljöpartiet inte är helt nöjda med att sitta still i en liten jolle. Man vill vara med och styra flaggskeppet, precis som man indirekt fick göra tidigare. Annars skulle väl aldrig Eriksson ha öppnat för att lägga om kursen? Så mycket för vänsteroppositionens vattentäta valskuta.

9 kommentarer:

 1. @Albin

  Du läste väl denna meningen i på Maktkamp 24 sidan ?

  ---> "Vi är öppna för att släppa in något av de borgerliga småpartierna i en rödgrön regering"

  :)

  SvaraRadera
 2. Hej igen essbeck,

  Självklart gjorde jag det :) Skillnaden är ju att Mp bekräftar att de är öppna för att byta sida, vilket inget av de borgerliga partierna har gjort. Och det gör Mp redan nu - innan valet. Det är det som är intressant i sammanhanget, och det är det jag lite halvelakt ironiserar över ovan.

  Jag förstår därför om det muttras rejält hos V och S idag. Taktiskt sett från vänsteroppositionens perspektiv var detta en rejäl groda av Eriksson.

  SvaraRadera
 3. Albert, läs igen.

  Mp är beredda att släppa in, inte gå ur.
  viss skillnad.

  SvaraRadera
 4. De har ju också stängt helt för samarbete med moderaterna.

  SvaraRadera
 5. Scaber, jag har läst igen och min slutsats kvarstår.

  Fritt saxat från Expressen:

  M: När du säger ”få till en majoritetsregering”: du tycker att Alliansen ska släppa in er då och ge er ministerposter, i så fall är ni med… då kan ni tänka er?
  – Men de har inte alls öppnat för det, men däremot är vi öppna för att släppa in något av de borgerliga småpartierna i en rödgrön regering.
  M: Men ni vill inte samarbeta med Alliansen?
  – Vi kan tänka oss att samarbeta men det är ju inte det vi går till val på.

  Notera det sista svaret. Det är uppdelat i två olika typer av möjligheter:
  (i) "Vi kan tänka oss att samarbeta [med Alliansen]"
  (ii) "Det är inte det vi går till val på".

  Detta måste tolkas som att alternativ (i) är någonting annat än regera ihop med V och S (alternativ (ii)).

  Det är också långsökt att anta att Erikssons öppning att "släppa in" i det rödgröna samarbetet skulle avse hela Alliansen, vilket vore effekten av din tolkning Scaber.

  Därtill är frågan ställd som "samarbeta med Alliansen", i vilken M ingår, så man kan knappast säga att dörren för samarbete med M är "helt stängd", essbeck.

  Sedan bör man kanske inte dra för stora växlar på Erikssons uttalande. Som sagt var är mitt inlägg ett något ironiskt sådant ;)

  För övrigt heter jag "Albin", inte "Albert" ;)

  SvaraRadera
 6. Också fritt saxat

  M: Om Alliansen sitter kvar men Sverigedemokraterna skulle komma in. Moderaternas partisekreterare har antytt att ni kanske skulle vara beredda i ett sådant läge att förhandla med Alliansen. Skulle ni det?
  – Vi, de rödgröna, har sagt att vi kommer inte att regera med stöd av Sverigedemokraterna, men Moderaterna vill dribbla bort korten genom att säga att i en del frågor vill vi samarbeta med Miljöpartiet. Det kommer ju inte att fungera. De kommer att tvingas till förhandlingar med Sverigedemokraterna om de sitter kvar med deras mandat.

  Mp stänger dörren för moderaterna. Moderaterna är en del av alliansen dvs inget tal om att gå över och samarbeta med alliansen dock med småpartierna.

  SvaraRadera
 7. Det var en väldigt märklig slutsats av det citatet. Ingenstans i uttalandet stänger Eriksson dörren för ett samarbete med Moderaterna.

  Istället är det han själv som "dribblar bort korten" genom att tala om helt andra saker än vad frågan handlade om. (Någon borde för övrigt köpa en ordbok till Eriksson - "blanda bort korten", eller "dribbla bort bollen" heter det.)

  SvaraRadera
 8. "Det kommer inte att fungera , de kommer tvingas till förhandlingar med Sverigedemokraterna."

  Dörren för moderaterna att samarbeta med Mp är stängd men de välkomnar de små partierna att samarbeta med rödgröna.

  Vad är det i meningen "de kommer tvingas till förhandlingar med Sverigedemokraterna" som du inte förstår ?

  Han säger att M öppnar för att prata med Mp och Eriksson kontrar med att det kommer inte fungera och avslutar med att de kommer tvingas att förhandla med Sverigedemokraterna.

  Om han pratar om Moderaterna meningen ovan kan det då vara så att han syftar på Moderaterna i "de" som kommer att tvingas att förhandla med Sd.

  Eller du kanske ser någon annan som du tror han syftar på ?

  SvaraRadera
 9. Jag läser det som att M vill tackla den eventuella och högst hypotetiska SD-frågan genom att i vissa frågor samarbeta med Mp. Eriksson konstaterar att en sådan modell inte kommer att lösa problemet ("Det kommer ju inte att fungera") och att det enligt hans uppfattning kommer resultera i att M gör sig beroende av SD.

  Återigen, Eriksson undviker i det citat som du återgivit att svara på frågan om Mp kan tänka sig att samarbeta med M/Alliansen.

  SvaraRadera