torsdag 29 juli 2010

Makalöst märkligt DN

Såväl DN:s nyhetsredaktion som ledarskribenter förefaller föredra skattehöjningar och förbudspolitik under kommande mandatperiod. På något annat sätt kan jag inte tolka förrgårdagens granskning av regeringens miljöpolitik och dagens signerade ledare av Anne Brynolf.

I granskningen kritiseras regeringen för att inte vidta tillräckliga åtgärder för att nå alla miljömål som klubbades 1999. Det är märkligt att det är alliansregeringen som uteslutande kritiseras för detta eftersom det i själva verket är vänsterpartierna som har suttit som ansvariga under under den större delen av de nästan elva år som förlupit sedan målen sattes. Att den opartiska och objektiva (obs ironi!) organisationen Naturskyddsföreningen [sic] dessutom kallas in som enda recensent visar vilken nivå reportaget ligger på.

Faktum är att alliansregeringen under mandatperioden gjort mer för miljön än vad den tidigare miljöpartiunderstödda Socialdemokratiska regeringen någonsin gjort. Miljöbudgeten har höjts med 33 %, från 15 till 20 miljarder, vi har nu Europas mest ambitiösa klimatpolitik, och tillskillnad från vänsteroppositionen inte bara i form av procentsatser utan också genom åtgärder som motsvarar varje procentenhet, rekordmycket naturskog har skyddats, utan att rubba äganderätten för små skogsägare, vi har gått från Europas smutsigaste till renaste bilpark, vindkraften har tredubblats och bioenergin har gått om oljan som största energikälla i Sverige. Listan kan göras lång, och i princip alla vallöften på området har införlivats.

Men det räcker inte för Brynolf. Hon uppmanar istället Centerpartiet att bråka mer med "de sina" - företagare, lantbrukare och markägare. Således borde Centerpartiet alltså kopiera vänsterpartiernas miljöpolitik med kilometerskatt, bilfientlighet, förbud mot externa köpcenter och förbud mot inrikesflyg. Ett mycket märkligt ställningstagande eftersom vi nu för första gången ser ett flertal negativa miljötrender vända till en positiv utveckling. Och det beror på att Centerpartiet kan kombinera tillväxt med miljöengagemang och inte tror på snack utan verkstad.

Gör en komparativ tillbakablick vettja, Brynolf, och se om du är mer imponerad av Socialdemokraternas och Miljöpartiets resultat. Och gör det innan du önskar hårdare tag mot vanliga människor.
----
Andra som bloggat: Andreas Carlgren, Magnus Andersson, Per Ankersjö, Mikael Andersson

3 kommentarer:

 1. Jag skickade en kommentar till detta inlägget, men den blev borttagen samma dag. Tycker det är lite märkligt att inte kunna bemöta motargument på något annat sätt än att gömma dem.
  Viktor

  SvaraRadera
 2. Anonym: Tack!

  Viktor: Det är en omöjlighet. Jag har varit på semester i två veckor nu och inte varit inloggad på bloggen under denna period - och innan dess hade jag inga kommentarer på denna post - så jag kan garantera dig att jag inte har gjort det.

  Jag tar dessutom aldrig bort kommentarer, om de inte strider mot svensk rätt - och det har hittills aldrig hänt.

  Posta gärna din kommentar som försvann igen så ska jag, förutsatt att kritiken är relevant, bemöta den i sak. Det gör jag alltid.

  SvaraRadera