torsdag 29 juli 2010

Ingen prövning av Aftonbladetgate - än

Såväl Aftonbladet som DN rapporterar idag att JK skriver av anmälningarna mot Aftonbladet rörande tryckfrihetsbrott med anledning av Littorinaffären. Det är inget konstigt i sig eftersom det inte var Littorin själv som anmält tidningen, och JK därmed är förbjuden att gå vidare i frågan.

Jag förstår om Littorin inte orkar gå vidare med en anmälan just nu. Nyhetsdrevet har precis ebbat ut - till stor del på grund av just Aftonbladets pinsamma och oetiska hantering av frågan - och han har nog att tänka på i övrigt just nu. Dessutom vore det högst olyckligt om frågan bubblade upp igen innan valet eftersom risken då är att fokus förflyttas till skandaljournalistik istället för politiska sakfrågor.

Men det är dock inte försent med en juridisk prövning av Aftonbladetgate. Allmänt åtal kan väckas inom sex månader (9 kap 3 § 1 st TF), så förhoppningsvis får vi se en anmälan till hösten. Det vore mycket önskvärt. Rättssäkerheten förtjänar ett prejudikat på området.
----
Tidigare i bloggen om Aftonbladetgate: Aftonbladet som domare, jury och bödel - Aftonbladets iskalla förljugenhet - Aftonbladetgate - en pressetisk och juridisk skandal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar