fredag 23 juli 2010

Inför tre terminer på högskolan.nuGårdagens nyhet om att såväl Alliansen som vänsteroppositionen öppnar för den gamla centeridén om att införa ett treterminerssystem på universitetet följdes idag upp med en debatt i såväl SvT:s morgonsoffa (klippet ovan) som TV4:s Nyhetsmorgon (klippet nedan). Centerpartiets talesperson i utbildningsfrågor, Ulrika Carlsson, gjorde väl ifrån sig i båda debatterna - trots konservativa (och stundtals osedvanligt osympatiska) motdebattanter från universitetsvärlden.När jag läste juridik vid Uppsala Universitet för ett antal år sedan pratade vi ofta om att ett treterminssystem vore vettigt. Dels för att förkorta utbildningen, men också för att slippa det eviga magsåret att skaffa sommarjobb. För vissa kan sobbarjobbet säkert vara en kompetensfördel - om man har turen att få ett relevant sådant alltså. Men många hamnade nog i samma sits som jag: Sommarjobb i en mataffär eller Clas Ohlsson. Möjligheten för studenter att snabba på sin utbildning genom att utnyttja sommarmånaderna borde vara en självklarhet.

Ett system med tre lika långa terminer (exempelvis 15+15+15) skulle kunna fungera, och baserat på min egen utbildning ser jag absolut att det finns potential att effektivisera kurserna så att de kan anpassas till ett treterminssystem.

Den andra sidan av myntet är den samhällsekonomiska aspekten. Samhället i stort tjänar på en snabbare genomströmmning av studenter från universiteten. Därtill är det rent ut sagt fullständigt urbota korkat att vi har ett stort antal lärosäten som står i princip tomma på sommaren.

Jag vet att det från universitetshåll framhålls att det är på sommaren som merparten av forskningen bedrivs - men det går självklart att lösa på något sätt. Konservatism och förändringsovilja får inte gå före människors möjlighet att snabba på sin utbildning. Vi måste underlätta för människor att ge sin dröm en chans - inte köra fast i gamla hjulspår.

Kommentarer ur bloggosfären: Såväl Örebro studentkår som ordföranden för Studentrådet i Akademikerförbundet SSR , Henrik Angel, välkomnar förslaget. Kommunisterna gör däremot, förga förvånande, inte det. Jerker på Alltid rött alltid rätt är försiktigt positiv, även om han hellre skulle vilja se höjda studiemedel än tre terminer. Juridikbloggen resonerar utifrån juristprogrammets prespektiv.

----
Andra som bloggat: Johan Pettersson, Moderatprat, Thomas Böhlmark, Zac, Assarsson, Brännberg, Anna C Nilsson

----
Ett axplock ur media: AB, DN, SSD, VF, SR, VLT, DT, SvT, Arbetarbladet, Gotlands Tidningar,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar