torsdag 1 juli 2010

Elin Monday är högst verklig


Igår kunde SvT:s rapport lista ut att bloggaren Elin Monday i själva verket var en fiktiv person och att det var CUF som stod bakom bloggen. Reportern i inslaget väljer att fokusera på CUF har "bluffat". Det är synd att SvT väljer en så snäv vinkel.


För faktum är följande: Personen Elin Monday är en uppenbart fiktiv person, det märks inte minst på namnet. Men Elin Mondays berättelse bygger på en sann historia om en verklig persons upplevelser. Så, har det då någon betydelse om det är denna person som själv väljer att kommunicera sin berättelse under fiktivt namn, eller om hon istället låter CUF kommunicera densamma? Nej, rent logiskt borde det inte ha någon betydelse. Det är berättelsen - den verkliga berättelsen - som är det centrala. För hon är inte ensam om den. Men för att nå ut med en sådan berättelse krävs det nya sätt att kommunicera, och det är det CUF har gjort.


När andra bara kommer med politiska floskler om nollvisioner och ofinansierade garantier presenterar istället CUF konkreta förslag för att förändra de strukturer som ligger till grund för ungdomsarbetslösheten. För Elin Monday är högst verklig, även om hon är fiktiv. Hon är ingen siffra i statistiken. Hennes berättelse är inte påhittad. Hon motarbetas av ett kollektivistiskt system som inte ser hennes behov. Och det är det bara CUF som på riktigt talar om.


-------

Andra som bloggat: Magnus Andersson, Elias Giertz, Rickard Nordin, Per Ankersjö, Hanna Wagenius

-------

Update 1/7: Upptäckte att videobloggaren Niklas Lundengård faktiskt var ljusår före SvT att lista ut hur det hela låg till. "Smart tänkt" konstaterar han - "Dito!" replikerar jag. (Klockrent citat i bloggrubriken btw!)

4 kommentarer:

 1. Centern citat "ungdomar vill inte bli förminskade till statistisk"

  Men

  -Ungdomar vill inte bli förminskade till ren marknadsföring!!

  citat "Hämtade från verkligheten"

  Hur då ? Hur kan man få fram en verklig person genom att säga att vi hämta lite egenskaper här och där från olika personer i verkligheten? Inte seriöst argument.

  Påhittad person är lika med påhittat cv. Påhittade bloggargumnet av påhittad person.
  Hur seriöst är det?

  Inte mycket sanning


  dags att ersätta politiker med fiktiva cyber människor skapade av pr byråer... mycket billigare...??


  tips vakna upp och håll er till verklighten så blir det lättare att nå ut till väljarna

  SvaraRadera
 2. Hej anonym,

  Är du månne signaturen "Björn" som postat samma kommentar på Alliansfritt Sverige? Kreativt i så fall ;)

  Om du läser mitt inlägg en gång till så får du nog svar på dina funderingar.

  SvaraRadera
 3. Om CUF verkligen vill förändra borde de fokusera på att lära Maud att skapa nya jobbtillfällen. Jag känner tillräckligt med arbetslösa som sökt jobb på alla sätt men undrar varför det inte skapas några nya jobb. Sen kan CUF fortsätta snacka floskler om strukturella problem. Det är Maud som äger problemet och i ren desperation säljer hon nu ut all miljöpolitik som Centern tidigare varit bra på och föreslår fritt fram för kärnkraftsutbyggnad.

  SvaraRadera
 4. Anonym,

  Jag fick inte alls ditt inlägg att gå ihop. Får du det själv?

  Ungdomsarbetslösheten bygger till stor del på just strukturella problem. Där har såväl CUF och Centerpartiet en glasklar linje. Vad gäller miljöpolitiken bör du nog läsa på lite till. Ett tips är följande inlägg.

  SvaraRadera